Ciasto na dzień babci i dziadka fot. Adobe Stock

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka - 92 przepisy na desery

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka to doskonały pomysł na słodki upominek z okazji święta seniorów. Kilkulatki z pomocą rodziców mogą upiec muffinki, starsze wnuki - okazały tort.
/ 07.01.2021 11:10
Ciasto na dzień babci i dziadka fot. Adobe Stock

Dzień Babci i Dzień Dziadka to doskonała okazja, aby okazać seniorom miłość i szacunek. Tak naprawdę dla dziadków nie są jednak najważniejsze materialne prezenty, a pamięć i chęć spędzenia z nimi czasu. Znajdź więc czas na to, by wspólnie usiąść przy upieczonym przez wnuki cieście na Dzień Babci.

Jeśli wiesz, jakie ciasto najbardziej lubią dziadkowie, możesz spróbować odwzorować tradycyjny przepis. Jeśli chcesz zrobić im niespodziankę - skorzystaj z naszych propozycji.

Proste ciasto na Dzień Babci: muffinki

Najmłodsze wnuki raczej nie upieką szarlotki, za to z pomocą mamy, taty lub starszego rodzeństwa, pomogą w przygotowaniu babeczek. Muffinki z czekoladą i bananem będą świetnym pomysłem.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 110 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 80 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 małe jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej),
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól) wymieszaj w misce.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Banany rozgnieć widelcem (pół banana pokrój na plasterki).
  4. W drugiej misce połącz składniki mokre (masło, jajka i mleko). Dodaj banany, wymieszaj dokładnie.
  5. Do składników mokrych łyżka po łyżce wsypuj suche, wymieszaj dokładnie na gładką masę.
  6. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do foremek na muffinki, napełniając je do 2/3 wysokości. Na wierzchu połóż plasterek banana.
  8. Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

ciasto na dzień babci
fot. Adobe Stock

Szarlotka w kształcie serca

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek na szarlotkę,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wysyp na stolnicę lub do dużej miski.
  2. Masło zetrzyj na tarce, dodaj do mąki.
  3. Dodaj cukier i jajko oraz cukier wanilinowy.
  4. Składniki siekaj nożem (na stolnicy) lub rozcieraj palcami (w misce).
  5. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i podziel na 2 równe części. Owiń folią i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  7. Wyjmij jedną porcję ciasta i wylep nią spód formy do pieczenia.
  8. Na ciasto wyłóż prażone jabłka.
  9. Wyjmij drugą część ciasta i zetrzyj na tarce, posypując warstwę jabłek.
  10. Piecz przez około 50 minut.

ciasto dla babci
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 20.01.2015.

Zobacz 90 innych przepisów na ciasto na Dzień Babci i Dziadka:

Jak zrobić muffinki czekoladowe? Przepis na deser w 15 minut
Jak zrobić muffinki czekoladowe? Przepis na deser w 15 minut
Aby zrobić muffinki czekoladowe, potrzeba 2 tabliczek dobrej czekolady - gorzkiej lub mlecznej. Muffinki czekoladowe piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak
Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak
Ciastka z płatków śniadaniowych to świetny pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami. Do ich wykonania potrzebujesz tylko 6 składników.
Chlebek bananowy - przepis na zdrowy deser
Chlebek bananowy - przepis na zdrowy deser
Chlebek bananowy sprawdzi się jako deser po sobotnim obiedzie albo śniadanie na słodko. To doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake to prosty, ale bardzo efektowny deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Gwarantujemy, że nie ma szans, by skończyć tylko na jednym ciastku!
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta ma kremowy środek i pyszny kakaowy spód. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 25 minut, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Rogaliki z marmoladą zrobione z kruchego ciasta to pyszny pomysł na przekąskę lub deser do kawy lub herbaty. Są proste, szybkie i możesz je podać na każdą okazję.
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego to najszybszy sposób na szybką przekąskę. Dodaj do nich masę z masła, cukru i cynamonu.
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger to torcik z wafli przełożonych kremem kakaowym. Ozdób go orzechami i innymi ulubionymi bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim każdy.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler
Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler
Sernik krakowski od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Miniserniczki świąteczne - przepis na efektowny deser
Miniserniczki świąteczne - przepis na efektowny deser
Miniserniczki to coś pomiędzy tradycyjnym sernikiem, a pysznymi muffinkami. Do przygotowania oprócz twarogu potrzebujesz też m.in. mąki, cukru i jajek.
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Lubisz proste desery z jabłkami? Klasyczny jabłecznik na pieczonym spodzie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Szarlotka z kruszonką - na dużą blachę, z kokosową kruszonką
Szarlotka z kruszonką - na dużą blachę, z kokosową kruszonką
Szarlotka z kruszonką to proste w wykonaniu ciasto, które zrobisz z kilku składników. Najlepiej smakuje na kruchym cieście.
Jabłecznik z budyniem - prosty przepis, który zawsze wychodzi
Jabłecznik z budyniem - prosty przepis, który zawsze wychodzi
Kremowy jabłecznik z budyniem to alternatywa dla szarlotki. Możesz skorzystać ze sklepowego budyniu, lub dzięki naszym wskazówkom przygotować od podstaw domowy!
Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami
Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami
Banoffee to deser odpowiedni na każdą porę roku. Zrobisz go wyjątkowo szybko, uzupełniając słodkie warstwy.
Jak zrobić malinową chmurkę? Z bezą lub kremem
Jak zrobić malinową chmurkę? Z bezą lub kremem
Klasyczny deser z dzieciństwa, który zrobisz z ulubionych owoców jagodowych. Biszkopt, beza i owoce to zapowiedź pysznego ciasta.
Jak zrobić milky way z biszkoptami i serkiem mascarpone? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić milky way z biszkoptami i serkiem mascarpone? Sprawdzony przepis!
Szukasz oryginalnego przepisu na ciasto? Znudziły ci się tradycyjne szarlotki, serniki i makowce? Wypróbuj naszych przepisów na Milky Way!
Jak zrobić fale dunaju z jabłkami? Wypróbuj też wersji z wiśniami!
Jak zrobić fale dunaju z jabłkami? Wypróbuj też wersji z wiśniami!
Fale Dunaju to klasyczny wypiek przypominający wyglądem wody Budapesztu – sprawdź nasze przepisy!
SERNIK WIEDEŃSKI: sernik wiedeński bez spodu i inne
SERNIK WIEDEŃSKI: sernik wiedeński bez spodu i inne
Sernik wiedeński to deser, któremu nikt się nie oprze! Zastosuj się do paru rad, aby zawsze był puszysty!
MIODOWNIK: miodownik królewski, miodownik z orzechami
MIODOWNIK: miodownik królewski, miodownik z orzechami
Miodownik to klasyczne świąteczne ciasto, które obowiązkowo musi znaleźć się na bożonarodzeniowym stole – sprawdź nasze przepisy!
Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Zobacz wersję z pianą, jabłkami i bezą!
Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Zobacz wersję z pianą, jabłkami i bezą!
Makowiec to król bożonarodzeniowego stołu wśród wszystkich świątecznych wypieków! Wypróbuj ten na kruchym cieście z bezą, jabłkami lub pianką!
Jak zrobić ciasto orzechowe? Sprawdzony przepis na ciasto kora i orzechowiec!
Jak zrobić ciasto orzechowe? Sprawdzony przepis na ciasto kora i orzechowiec!
Ciasto orzechowe to doskonały deser, który możemy przygotować na wiele sposobów – sprawdź nasze przepisy!
SERNIK GOTOWANY: sernik gotowany z budyniem i inne
SERNIK GOTOWANY: sernik gotowany z budyniem i inne
Sernik gotowany to jeden z prostszych sposobów na zastąpienie tego pieczonego. Gęsta masa serowa z dodatkiem masy budyniowej pozwala uzyskać zaskakujące efekty. Już 20 minut wystarczy, aby wykonać go na spodzie z herbatników. Dopełnieniem może być polewa czekoladowa lub posypka kakaowa. Sprawdź, jak go szybko przygotować!
Ciasto Rafaello - przepis na deser bez pieczenia
Ciasto Rafaello - przepis na deser bez pieczenia
Nie lubisz piec? Mamy dla ciebie idealny deser, który rozpływa się w ustach - ciasto Rafaello. Koniecznie przeczytaj nasz przepis!
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto bez pieczenia: pyszna stefanka z herbatników!
Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie
Przekładaniec z herbatników bez pieczenia będzie idealny na wiele okazji!
Jak zrobić blok orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić blok orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Kuszący deser, którego nie trzeba piec!
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Z posmakiem kawy, wiśni i wiórków kokosowych!
Jak zrobić ciastka z maszynki - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić ciastka z maszynki - przepis składniki i przygotowanie
Do ich przygotowania potrzebujesz maszynki do mięsa!
Szarlotka z kaszą manną - przepis składniki i przygotowanie
Szarlotka z kaszą manną - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowana szarlotka - idealna nawet na wyjątkową okazję!
Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz galaretkę o swoim ulubionym smaku!
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Pokochają je nie tylko najmłodsi!
Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka
Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka
Ciasto inaczej nazywane "pychotką".
Torcik z gruszką - przepis składniki i przygotowanie
Torcik z gruszką - przepis składniki i przygotowanie
Przygotuj ze świeżymi gruszkami lub tymi z puszki!
Biszkopt cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Idealna kombinacja słodyczy i lekkiej kwaskowatości.
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Warstwowe ciasto z charakterystycznym posmakiem porzeczek.
Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Ten deser to prawdziwy kulinarny klasyk.
Ciasto czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
Słodki przysmak - posmakuje każdemu.
Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie
Głębia czekoladowego smaku - słodka pokusa!
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Lekki i kuszący deser - spodoba się zwłaszcza najmłodszym.
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto
Oryginalne i efektowne ciasto!
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Efektowne ciasto przekładane!
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
To ciasto na pewno zaskoczy twoich gości!
Przepis na pleśniaka z dżemem - przepis składniki i przygotowanie
Przepis na pleśniaka z dżemem - przepis składniki i przygotowanie
Słodycz ciasta warto przełamać lekko kwaśnym smakiem wiśniowego dżemu.
Brownie ciasto czekoladowe - przepis, składniki i przygotowanie
Brownie ciasto czekoladowe - przepis, składniki i przygotowanie
Tradycyjne amerykańskie ciasto z duuużą ilością czekolady!
Ciasto z kajmakiem - szybki przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto z kajmakiem - szybki przepis, składniki i przygotowanie
Prosty przepis na smacznego przekładańca!
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie
Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie
Pyszny deser kuszący obfitością bakalii!
Tarta z kajmakiem i bananami
Tarta z kajmakiem i bananami
Wyrafinowana kompozycja smaku - słodycz kajmaku, kruche ciasto i posmak bananów.
Rolada czekoladowa - przepis
Rolada czekoladowa - przepis
W zmiksowanym kremie powstaną pyszne grudki z karmelu!
Rurki toffi
Rurki toffi
Coś słodkiego dla wielbicieli tradycyjnych rurek z kremem!
Tort z kremem czekoladowym
Tort z kremem czekoladowym
Z subtelnym, orzechowym posmakiem!
Muffinki kawowe
Muffinki kawowe
Kompozycja idealna - kawa, toffi i orzechy!
Eklerki toffi
Eklerki toffi
Do ciasta możesz dodać także łyżeczkę proszku do pieczenia, aby eklerki bardziej wyrosły.
Ciastka z czekoladą
Ciastka z czekoladą
Idealne do porannej kawy lub jako słodka przekąska!
Czekoladowe kulki
Czekoladowe kulki
Efektowny deser z posmakiem orzechów i wiórków kokosowych.
Tort orzechowy
Tort orzechowy
Ten tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem!
Tarta orzechowa
Tarta orzechowa
Pyszny deser, którym łatwo oczarujesz domowników i gości.
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Do ciasta możesz dodać również inne bakalie!
Tarta - ciasto czekoladowe
Tarta - ciasto czekoladowe
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tartę!
Kruche ciasto z orzechami
Kruche ciasto z orzechami
Ciasto grzechu warte - z orzechami, czekoladą, migdałami i marcepanem!
Tarta toffi - przepis na ciasto
Tarta toffi - przepis na ciasto
Pomysł na pyszny deser z kajmakiem!
Sernik wiedeński - przepis na ciasto
Sernik wiedeński - przepis na ciasto
Puszysta delikatność sernika zestawiona z aksamitną słodyczą polewy kajmakowej.
Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną
Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną
Pachnący, lekko korzenny deser o niepowtarzalnym aromacie.
Tiramisu
Tiramisu
Skosztuj rozpływającego się w ustach przysmaku! To deser tradycyjnie jadany we Włoszech na drugie śniadanie.
Creme brulee
Creme brulee
Pyszny, rozpływający się w ustach deser - prosto z Francji!