Dzień Babci i Dzień Dziadka to doskonała okazja, aby okazać seniorom miłość i szacunek. Tak naprawdę dla dziadków nie są jednak najważniejsze materialne prezenty, a pamięć i chęć spędzenia z nimi czasu. Znajdź więc czas na to, by wspólnie usiąść przy upieczonym przez wnuki cieście na Dzień Babci.
Jeśli wiesz, jakie ciasto najbardziej lubią dziadkowie, możesz spróbować odwzorować tradycyjny przepis. Jeśli chcesz zrobić im niespodziankę - skorzystaj z naszych propozycji.
Proste ciasto na Dzień Babci: muffinki
Najmłodsze wnuki raczej nie upieką szarlotki, za to z pomocą mamy, taty lub starszego rodzeństwa, pomogą w przygotowaniu babeczek. Muffinki z czekoladą i bananem będą świetnym pomysłem.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 110 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki kakao,
- 80 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 małe jajka,
- 50 ml mleka,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej),
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól) wymieszaj w misce.
- Masło roztop i ostudź.
- Banany rozgnieć widelcem (pół banana pokrój na plasterki).
- W drugiej misce połącz składniki mokre (masło, jajka i mleko). Dodaj banany, wymieszaj dokładnie.
- Do składników mokrych łyżka po łyżce wsypuj suche, wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremek na muffinki, napełniając je do 2/3 wysokości. Na wierzchu połóż plasterek banana.
- Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
fot. Adobe Stock
Szarlotka w kształcie serca
Aby przygotować szarlotkę w kształcie serca, przyda ci się odpowiednia forma do pieczenia:
Składniki:
- 300 g mąki,
- 250 g zimnego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek na szarlotkę,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wysyp na stolnicę lub do dużej miski.
- Masło zetrzyj na tarce, dodaj do mąki.
- Dodaj cukier i jajko oraz cukier wanilinowy.
- Składniki siekaj nożem (na stolnicy) lub rozcieraj palcami (w misce).
- Zagnieć ciasto, uformuj kulę i podziel na 2 równe części. Owiń folią i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wyjmij jedną porcję ciasta i wylep nią spód formy do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż prażone jabłka.
- Wyjmij drugą część ciasta i zetrzyj na tarce, posypując warstwę jabłek.
- Piecz przez około 50 minut.
fot. Adobe Stock
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 20.01.2015.
Zobacz 90 innych przepisów na ciasto na Dzień Babci i Dziadka:

Jak zrobić muffinki czekoladowe? Przepis na deser w 15 minut

Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek

Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia

Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak

Chlebek bananowy - przepis na zdrowy deser

Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem

Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis

Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę

Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser

Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!

Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli

Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis

Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler

Miniserniczki świąteczne - przepis na efektowny deser

Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką

Szarlotka z kruszonką - na dużą blachę, z kokosową kruszonką

Jabłecznik z budyniem - prosty przepis, który zawsze wychodzi

Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami

Jak zrobić malinową chmurkę? Z bezą lub kremem

Jak zrobić milky way z biszkoptami i serkiem mascarpone? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić fale dunaju z jabłkami? Wypróbuj też wersji z wiśniami!

SERNIK WIEDEŃSKI: sernik wiedeński bez spodu i inne

MIODOWNIK: miodownik królewski, miodownik z orzechami

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Zobacz wersję z pianą, jabłkami i bezą!

Jak zrobić ciasto orzechowe? Sprawdzony przepis na ciasto kora i orzechowiec!

SERNIK GOTOWANY: sernik gotowany z budyniem i inne

Ciasto Rafaello - przepis na deser bez pieczenia

Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie

Ciastka karnawałowe róże - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić sernik w kratkę - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić serową stefankę - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić blok orzechowy - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić karpatkę - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić ciastka z maszynki - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto bezowe - przepis składniki i przygotowanie

Ciasteczka imbirowe - przepis składniki i przygotowanie

Sernik wiedeński - przepis składniki i przygotowanie

Sernik z mandarynkami - przepis składniki i przygotowanie

Szarlotka z kaszą manną - przepis składniki i przygotowanie

Ciastka biszkoptowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie

Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach

Śliwka w czekoladzie - przepis na ciasto

Tort ajerkoniakowy - przepis składniki i przygotowanie

Pani Walewska - przepis na ciasto pychotka

Kremówki papieskie - przepis składniki i przygotowanie

Torcik z gruszką - przepis składniki i przygotowanie

Biszkopt cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie

Sernik waniliowy - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto jogurtowe z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie

Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie

Śmietanowiec z galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Rolada kakaowa - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z masą budyniową - przepis składniki i przygotowanie

Tarta czekoladowa - przepis składniki i przygotowanie

Beza z kremem kawowym - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z orzechami i kajmakiem - przepis, składniki i przygotowanie

Ciasto kakaowe - przepis na ciasto

Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie

Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie

Przepis na pleśniaka z dżemem - przepis składniki i przygotowanie

Brownie ciasto czekoladowe - przepis, składniki i przygotowanie

Ciasto z kajmakiem - szybki przepis, składniki i przygotowanie

Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie

Tort kokosowy z orzechami - przepis, przygotowanie i składniki

Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie

Tarta z kajmakiem i bananami

Rolada czekoladowa - przepis

Rurki toffi

Tort z kremem czekoladowym

Muffinki kawowe

Eklerki toffi

Ciastka z czekoladą

Czekoladowe kulki

Tort orzechowy

Tarta orzechowa

Blok czekoladowy

Tarta - ciasto czekoladowe

Kruche ciasto z orzechami

Tarta toffi - przepis na ciasto

Sernik wiedeński - przepis na ciasto

Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną

Tiramisu
