Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- szklanka kremówki
- miąższ z połowy laski wanilii
- 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Śmietanę zagotować razem z miąższem wanilii.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo wlewać gorącą śmietankę.
3. Powstałą masę przelać do 4 niewielkich miseczek.
5. Piec w kąpieli wodnej przez około 45-50 minut w 190°C.
6. Deser ostudzić, odstawić do lodówki na 20 minut.
7. Przed podaniem posypać brązowym cukrem, opalić palnikiem kuchennym i odstawić na 5 minut.
8. Najlepiej podawać z duszonymi wiśniami lub np. mrożonymi malinami.
Przepis z "Poradnika domowego"