Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- kostka masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- słoiczek kwaśnego dżemu, np. z wiśni
- szczypta soli
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pleśniaka z dżemem!
- Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia.
- Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze.
- Do jednej z mniejszych dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.
- Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki.
- Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia.
- Posmaruj ciasto dżemem.
- Wyjmij z lodówki (zamrażarki) ciemne ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
- Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę.
- Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru.
- Pianę wyłóż na ciemne starte ciasto.
- Wyjmij z lodówki białe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta.
- Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości: