Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag herbatników maślanych
- 2 budynie czekoladowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
- 20 dag miękkiego masła
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
- szklanka mleka do herbatników
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ciasto z herbatników bez pieczenia! Ten efektowny przekładaniec nie potrzebuje piekarnika, a jego przyrządzenie nie jest trudne!
- Ugotuj budyń. Ostudź.
- Do budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie utrzyj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno herbatnikami.
Stefanka z herbatników - przepis
- Wylej część budyniu i równomiernie rozsmaruj.
- Kolejną warstwę herbatników zamocz na moment w mleku i połóż na masie budyniowej.
- Układaj kolejne warstwy namoczonych herbatników, przekładając je budyniem.
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
- Śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietanfixem ubij na sztywno.
- Wyłóż na górę ciasta.
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
- Całość włóż na 2-3 godziny do lodówki.