Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie

Głębia czekoladowego smaku - słodka pokusa!
Weronika Kwaśniak / 12.05.2014 11:24
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 3 duże jajka
  • 15 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • sos czekoladowy i bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe - brownie!

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do rondelka razem z pokrojonym masłem.
  2. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki roztopią się i połączą.
  3. Masę zestaw z ognia, lekko przestudź.
  4. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem.
  5. Dodaj przesianą mąkę, dokładnie połącz.
  6. Dalej miksując na wolnych obrotach, dodaj stopioną czekoladę.
  7. Wsyp posiekane orzechy, wymieszaj.
  8. Foremkę 20 x 20 cm (lub inną prostokątną) wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Przełóż do niej przygotowane ciasto.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
  11. Wystudzone ciasto pokrój w duże kwadraty.
  12. Przed podaniem każdy polej sosem czekoladowym i udekoruj kleksem bitej śmietany.
  13. Możesz też dodatkowo posypać posiekanymi orzechami albo kandyzowanymi owocami.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA