Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- łyżeczka skórki cytrynowej
Krem:
- galaretka cytrynowa
- 25 dag mascarpone
- szklanka kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka likieru cytrynowego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki kremówki
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na biszkopt cytrynowy!
- Białka ubij.
- Ubijając, wsyp cukier.
- Potem dodaj żółtka i skórkę z cytryny.
- Do piany przesiej mąkę, połącz.
- Foremkę keksową wyłóż papierem i nałóż ciasto.
- Piecz przez 8 minut w 180 stopniach. Ostudź.
- Pokrój na 3 kawałki, tak by jeden pokrył dno i krótkie boki foremki, a pozostałe samo dno.
- Galaretkę rozpuść w 1/4 litra wody.
- Mascarpone utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i likier.
- Śmietanę ubij z usztywniaczem. Połącz z serem.
- Foremkę keksową wyłóż folią aluminiową, włóż dłuższy biszkopt, posmaruj 1/2 kremu, polej tężejącą galaretką, przykryj biszkoptem, nałóż krem, polej galaretką, przykryj biszkoptem.
- Nakryj folią, obciąż deseczką. Chłodź 3 godziny.
- Boki posmaruj ubitą kremówką.
- Wierzch posyp cukrem pudrem i ozdób owocami.