Spis treści
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
- 2 szklanki mąki + pół szklanki,
- kostka masła + ¼ kostki,
- 4 duże jabłka,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- szklanka cukru + ¼ szklanki cukru.
Przygotowanie
- Mąkę zagnieć razem z kawałkami masła, cukrem i solą. Zrób kulę i podziel na dwie części.
- Następnie zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.
- Jabłka dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon. Ciasto rozwałkuj i włóż pierwszą część na blachę.
- Prewencyjnie, jeżeli jabłka są zbyt wilgotne, podsyp powierzchnię ciasta bułką tartą. Włóż jabłka.
- Przykryj kolejną warstwą ciasta i zrób nacięcia w formie kratki.
- Zagnieć kruszonkę z dodatkowej części mąki, masła i cukru.
- Posyp równomiernie wierzch szarlotki.
- Całość piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Na dużą blachę
Składniki:
- 4 szklanki mąki +szklanka mąki,
- 2 kostki masła + pół kostki masła,
- 8 jabłek typu Szara Reneta,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła i cukru. Dodaj sól. Owiń folią spożywczą i uformuj kulę.
- Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Przygotuj większą blachę, najlepiej prostokątną.
- Rozwałkuj ciasto i ułóż na dnie. Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Dopraw mielonym cynamonem i kardamonem.
- Duś w garnku na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż zmiękną.
- Spód podpiecz przez 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ułóż jabłka na cieście.
- Zagnieć kruszonkę z pozostałej części masła, mąki i cukru.
- Pokrusz w rękach i posyp wierzch ciasta.
- Piecz całość przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Szarlotka z kruszonką kokosową
Składniki:
- kilogram jabłek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mąki kokosowej,
- szklanka wiórków kokosowych,
- 5 łyżek oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- szklanka cukru,
- kostka masła,
- 2 jajka.
Przygotowanie
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zagnieć mąkę z masłem i cukrem.
- Przygotuj zgrabną kulę i owiń folią spożywczą.
- Następnie podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe.
- Połącz je z mąką kokosową i olejem. Dodaj odrobinę cukru oraz łyżeczkę mąki pszennej.
- Ciasto rozwałkuj i ułóż na blachę do pieczenia.
- Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza na złoty kolor. Wyciągnij i włóż jabłka.
- Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką kokosową.
- Piecz szarlotkę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Znudziła ci się szarlotka? mamy sprawdzone przepisy na jabłecznik
Doskonałe pomysły na jabłka w cieście