szarlotka z kruszonką fot. Adobe Stock

Klasyczny jesienny deser - przepisy na szarlotkę z kruszonką

Szarlotka z kruszonką to proste w wykonaniu ciasto, które zrobisz z kilku składników. Najlepiej smakuje na kruchym cieście.
Sylwia Kazimierczuk / 18.09.2019 14:57
szarlotka z kruszonką fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Szarlotka z kruszonką
  2. Na dużą blachę
  3. Szarlotka z kruszonką kokosową

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + pół szklanki,
  • kostka masła + ¼ kostki,
  • 4 duże jabłka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • szklanka cukru + ¼ szklanki cukru.

Przygotowanie

  1. Mąkę zagnieć razem z kawałkami masła, cukrem i solą. Zrób kulę i podziel na dwie części.
  2. Następnie zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na godzinę.
  3. Jabłka dokładnie obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon. Ciasto rozwałkuj i włóż pierwszą część na blachę.
  4. Prewencyjnie, jeżeli jabłka są zbyt wilgotne, podsyp powierzchnię ciasta bułką tartą. Włóż jabłka.
  5. Przykryj kolejną warstwą ciasta i zrób nacięcia w formie kratki.
  6. Zagnieć kruszonkę z dodatkowej części mąki, masła i cukru.
  7. Posyp równomiernie wierzch szarlotki.
  8. Całość piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Na dużą blachę

Składniki:

  • 4 szklanki mąki +szklanka mąki,
  • 2 kostki masła + pół kostki masła,
  • 8 jabłek typu Szara Reneta,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła i cukru. Dodaj sól. Owiń folią spożywczą i uformuj kulę.
  2. Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  3. Przygotuj większą blachę, najlepiej prostokątną.
  4. Rozwałkuj ciasto i ułóż na dnie. Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Dopraw mielonym cynamonem i kardamonem.
  5. Duś w garnku na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż zmiękną.
  6. Spód podpiecz przez 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ułóż jabłka na cieście.
  7. Zagnieć kruszonkę z pozostałej części masła, mąki i cukru.
  8. Pokrusz w rękach i posyp wierzch ciasta.
  9. Piecz całość przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Szarlotka z kruszonką kokosową

Składniki:

  • kilogram jabłek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mąki kokosowej,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 2 jajka.

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zagnieć mąkę z masłem i cukrem.
  2. Przygotuj zgrabną kulę i owiń folią spożywczą.
  3. Następnie podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe.
  4. Połącz je z mąką kokosową i olejem. Dodaj odrobinę cukru oraz łyżeczkę mąki pszennej.
  5. Ciasto rozwałkuj i ułóż na blachę do pieczenia.
  6. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza na złoty kolor. Wyciągnij i włóż jabłka.
  7. Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką kokosową.
  8. Piecz szarlotkę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Znudziła ci się szarlotka? mamy sprawdzone przepisy na jabłecznik
Doskonałe pomysły na jabłka w cieście

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)