Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa)
- 3 szklanki kremówki
- 2 łyżki gęstego syropu wiśniowego
- 4 łyżki gęstego syropu pomarańczowego
- 30 dag herbatników
- szczypta barwnika spożywczego różowego i pomarańczowego
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na piankę z galaretki!
- Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą.
- Boki i dno obłóż herbatnikami.
- W połowie szklanki wrzątku rozpuść wiśniową galaretkę.
- Do lekko przestudzonej wlej szklankę kremówki i sok wiśniowy.
- Wsyp barwnik. Odstaw na chwilę do lodówki.
- Gdy zacznie tężeć, ubijaj mikserem przez 5 minut.
- Masę wlej do foremki, przykryj herbatnikami i odstaw do lodówki.
- W podobny sposób przygotuj kolejno galaretkę cytrynową i galaretkę pomarańczową (ze szczyptą barwnika).
- Każdą warstwę przekładaj herbatnikami.
- Odstaw ciasto do lodówki na 2 godziny do stężenia.