Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę jogurtową:
- 1 l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- mały cukier wanilinowy
- 2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
- 4 kolorowe galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa)
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto jogurtowe z galaretką!
- Trzy galaretki rozpuść, każdą oddzielnie, w szklance wody. Nie rozpuszczaj galaretki cytrynowej.
- Wlej do niskich miseczek (tak, aby poziom galaretki był nie wyższy niż półtora centymetra), odstaw do lodówki.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w 2 szklankach wody i odstaw, aby przestygła.
- Przygotuj ciasto: jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wylej do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem.
- Piecz 25 minut w temp. 180 st. C.
- Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i jogurtem.
- Masę jogurtową przełóż na wystudzone ciasto i odstaw do lodówki, by masa stężała.
- Wyjmij z lodówki galaretki i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj z płynną galaretką cytrynową i wyłóż na ciasto.
- Deser odstaw na godzinę do lodówki, by galaretki dobrze stężały.