Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli

Pischinger to torcik z wafli przełożonych kremem kakaowym. Ozdób go orzechami i innymi ulubionymi bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim każdy.
Urszula Wilczkowska / 15.01.2020 14:02
DRUKUJ PRZEPIS
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 sztuk wafli tortowych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 4 łyżki kakao,
  • 120 ml wody.

Do ozdoby:

  • orzechy włoskie,
  • ulubione słodycze.
Przygotowanie:

Pischinger to doskonałe ciasto dla osób, które nie chcą piec lub nie mają piekarnika. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, ale powinno spędzić noc w lodówce – wtedy masa kakaowa stężeje i ciasto będzie lepiej się trzymać.

Jeśli szukasz pomysłu na inne szybkie ciasta, sprawdź też nasz przepis na błyskawiczny sernik na zimno.

Jak przygotować torcik pischinger? Nie ma nic prostszego: przygotuj krem, posmaruj nim blaty i włóż do lodówki.

  1. Masło, kakao cukier, ekstrakt waniliowy i wodę podgrzej w garnuszku i mieszaj, aż składniki całkowicie się połączą.
  2. Zestaw z palnika do ostygnięcia – około 15 minut. Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
  3. Posmaruj wafle kremem kakaowym i ułóż jeden na drugim. Udekoruj owocami i słodyczami. Włóż na noc do lodówki. Smacznego!

Więcej pomysłów na proste desery:
Dwukolorowy sernik z malinami
Drożdżówki z serem
Jabłecznik z kruszonką

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)