Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 herbatników
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag białej czekolady
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto Rafaello jest przepyszne i proste do przygotowania, bo nie trzeba go piec. Jego konsumpcja to prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego nie trać czasu i jak najszybciej zabierz się za jego wykonanie.
- Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
- Powstałą mieszaninę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Odstaw do wystudzenia.
- Czekoladę połam na kostki.
- 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
- Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę.
- Na koniec wsyp wiórki kokosowe (nieco zostaw na posypanie wierzchu) i startą czekoladę.
- Wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.
- Na folii ułóż warstwę herbatników (4 sztuki na 3 sztuki).
- Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Potem układaj kolejno - znowu krem i herbatniki.
- Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
- Odstaw do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.