Składniki:
- 150 g masła,
- 200 g czekolady,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 duże jajka,
- 170 ml mleka.
Przygotowanie:
Jeśli masz ochotę na czekoladowy deser, który robi się szybko i wymaga krótkiego czasu pieczenia - zrób muffinki czekoladowe.
Ich wykonanie jest banalnie proste, z wymieszaniem masy i przełożeniem do formy, poradzą sobie nawet kilkulatki.
Czekolady na muffinki czekoladowe nie roztapiaj, ale połam na nieduże kawałki. Dzięki temu podczas pieczenia częściowo się rozpuszczą, a ciastka będą smakować wybornie.
Zobacz jak zrobić muffinki czekoladowe krok po kroku:
- Masło roztop i ostudź.
- Czekoladę pokrój na kawałeczki.
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
- Dodaj cukier i cukier wanilinowy.
- Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
- Wszystkie składniki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich dodaj płynne i delikatnie ale dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj 3/4 posiekanej czekolady, wmieszaj ją do ciasta na muffinki czekoladowe.
- Masę przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
- Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki czekolady.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Muffinki czekoladowe piecz około 20 minut do czasu, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka.
Artykuł pierwotnie został opublikowany 11.01.2016.
Zobacz inne przepisy na muffinki:
Muffinki bananowe z czekoladą - zdrowy deser
Muffinki marchewkowe - prosty przepis
Muffinki z borówkami - puszyste i smaczne