
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag masła
- 20 dag czekolady
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić muffinki czekoladowe!
- Masło roztop i ostudź.
- Czekoladę pokrój na kawałeczki.
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
- Dodaj cukier i cukier wanilinowy.
- Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
- Wszystkie składniki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich, dodaj płynne i kilkakrotnie delikatnie wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj 3/4 posiekanej czekolady.
- Masę przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
- Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki czekolady.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Piecz około 20 minut do czasu, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka.
WYPOWIEDZ SIĘ!