Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 12,5 dag masła
  • 50 dag mielonego białego, tłustego sera
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 paczki herbatników (około 30 sztuk)
  • polewa czekoladowa
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić serową stefankę!

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj ser i wymieszaj.
  2. Pięć herbatników ułóż wzdłuż na deseczce, przykrytej papierem pergaminowym.
  3. Rozsmaruj na nich masę serową o grubości 0,5 cm i znów ułóż herbatniki.
  4. Czynność tę powtarzaj do wyczerpania składników.
  5. Pamiętaj, że na wierzchu ciasta powinna znajdować się warstwa herbatników.
  6. Zawiń ciasto w papier pergaminowy i całość przyciśnij drugą deseczką, by obciążyć deser.
  7. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
  8. Schłodzoną stefankę polej rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  9. Odstaw do zastygnięcia.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na święta:

Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach

Pierogi z makiem - przepis
Schab z owocami - przepis
Sałatka z buraków - przepis video
Jak zrobić pieguska?
Piernik - przepis Ani Starmach
Sernik wiedeński - przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
Jak zrobić blok orzechowy?

Reklama
Reklama
Reklama