Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 paczek herbatników
- 4 żółtka
- 25 dag masła
- szklanka cukru pudru
- 20 dag gorzkiej czekolady
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na stefankę z herbatników! To efektowne ciasto nie wymaga pieczenia - wystarczy przekładać poszczególne warstwy.
- Żółtka zmiksuj z cukrem na białą, puszystą masę.
- W drugiej misce zmiksuj masło.
Śliwka w czekoladzie - przepis
- Czekoladę stop w kąpieli wodnej.
- Do masła dodaj na zmianę po łyżce rozpuszczonej czekolady i kilka łyżek ubitego jajka z cukrem. Zmiksuj.
- Wstaw do lodówki, aż się schłodzi.
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach
- Małą foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Na jej dnie połóż warstwę herbatników i posmaruj warstwą kremu, ponownie połóż warstwę herbatników, i tak do wyczerpania składników.
- Stefankę dociśnij i odstaw ponownie do lodówki.
- Schłodzone ciasto polej polewą czekoladową.