Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę z kaszą manną!
-
Rodzynki namocz w rumie.
-
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce.
-
Włóż do miski, dodaj posiekane orzeszki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i osączone z rumu rodzynki.
-
Tak przygotowane nadzienie dokładnie wymieszaj.
-
Przesiej mąkę, dodaj kaszę, suche drożdże, cukier, sól.
-
Masło posiekaj, wymieszaj z suchymi składnikami, czubkami palców wyrób grudkowate ciasto.
-
Tortownicę (26 cm) wysmaruj masłem.
-
Wyłóż połową ciasta dno i boki.
-
Przełóż nadzienie jabłkowe, a na jego wierzchu resztę ciasta.
-
Żółtko roztrzep z mlekiem, wylej na wierzch ciasta.
-
Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz inne przepisy na desery: