Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- żółtko
Masa:
- 5 dag miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 50 dag mielonego białego sera
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru wanilinowego
- 4 łyżki drobnych rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- żółtko do smarowania ciasta
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik krakowski z bakaliami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Odłóż 1/4 do lodówki, resztę rozwałkuj i wyłóż nią spód prostokątnej formy.
- Boki formy natłuść masłem i przylep pasek papieru do pieczenia.
- Miękkie masło utrzyj z z cukrem.
- Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsyp mąkę.
- Białka ubij z cukrem wanilinowym.
- Połącz z masą serową.
- Bakalie oprósz łyżeczką mąki pszennej i dodaj do masy.
- Całość przełóż do przygotowanej foremki.
- Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż na cieście tworząc kratkę.
- Żółtko wymieszaj z łyżeczką wody, posmaruj wierzch ciasta.
- Sernik piecz 70-80 min w 170°C.
- Ostudź i ewentualnie polukruj.