Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
Krem:
- 200 g masła
- 1 krem karpatkowy lub budyniowy
- 2 szklanki mleka
- 2 torebki galaretki truskawkowej
- puszka gruszek w syropie (lub kilka świeżych gruszek)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik z gruszką!
- Jajka ubij z cukrem i wymieszaj z mąką.
- Masę przełóż do tortownicy i upiecz biszkopt.
- Wystudź i przekrój na dwa blaty.
- Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
- Z mleka, kremu karpatkowego w proszku i masła przygotuj krem.
- Gruszki osącz z zalewy i pokrój na kawałki.
- Blaty ciasta posmaruj kremem i wyłóż owocami.
- Złóż w całość.
- Polej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki, by całość stężała.