Rolada czekoladowa - przepis

W zmiksowanym kremie powstaną pyszne grudki z karmelu!
/ 06.02.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada czekoladowa - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Biszkopt:


  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki rumu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:


  • 10 dag cukru
  • łyżka masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czekolada do posypania
Przygotowanie:

1. Z białek ubij pianę, wsyp cukier, ubij.

[CMS_PAGE_BREAK]

2. Kolejno domieszaj 6 żółtek i dodaj rum.
3. Obie mąki przesiej z proszkiem i kakao, wsyp do masy jajecznej, lekko wymieszaj.
4. Ciasto przełóż na wyłożoną pergaminem blachę, rozsmaruj na grubość 1 cm.
5. Piecz 10 minut (180 st.), wyłóż na wilgotną ściereczkę, usuń pergamin i zwiń w roladę ze ściereczką.
6. W rondlu rozpuść cukier na karmel, dodaj 4 łyżki kremówki i masło.
7. Wsyp posiekaną czekoladę, dodaj ekstrakt waniliowy.
8. Przelej do płaskiego naczynia, ostudź i zmiksuj.

[CMS_PAGE_BREAK]

9. Resztę kremówki ubij i delikatnie połącz z masą czekoladową.
10. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem, ponownie zwiń, pomagając sobie ściereczką.
11. Roladę ułóż ,,szwem" do dołu, chłodź 2 godziny.
12. Przed podaniem posyp posiekaną czekoladą.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA