Biszkopt:
Krem:
1. Z białek ubij pianę, wsyp cukier, ubij.
[CMS_PAGE_BREAK]
2. Kolejno domieszaj 6 żółtek i dodaj rum.
3. Obie mąki przesiej z proszkiem i kakao, wsyp do masy jajecznej, lekko wymieszaj.
4. Ciasto przełóż na wyłożoną pergaminem blachę, rozsmaruj na grubość 1 cm.
5. Piecz 10 minut (180 st.), wyłóż na wilgotną ściereczkę, usuń pergamin i zwiń w roladę ze ściereczką.
6. W rondlu rozpuść cukier na karmel, dodaj 4 łyżki kremówki i masło.
7. Wsyp posiekaną czekoladę, dodaj ekstrakt waniliowy.
8. Przelej do płaskiego naczynia, ostudź i zmiksuj.
[CMS_PAGE_BREAK]
9. Resztę kremówki ubij i delikatnie połącz z masą czekoladową.
10. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem, ponownie zwiń, pomagając sobie ściereczką.
11. Roladę ułóż ,,szwem" do dołu, chłodź 2 godziny.
12. Przed podaniem posyp posiekaną czekoladą.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"