Reklama
Ilość kalorii: 310
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 8 dag masła
  • 200 ml wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
Reklama

Na krem:

  • szklanka mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 10 dag masła
  • puszka gotowej masy kajmakowej - 400 g
Przygotowanie:

1. Wodę zagotuj z masłem i solą.
2. Wsyp mąkę, wymieszaj.

3. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
4. Zestaw z ognia, przestudź.
5. Do masy wbijaj kolejno po jajku i ucieraj, aż wszystko się połączy.
6. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 podłużnych ciastek.
7. Piecz 15 min w temp. 200 st. C, a potem 10-15 min w temp. 180 st. C.
8. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na pół.
9. Na mleku ugotuj budyń.
10. Wystudź, utrzyj z masłem, a potem z kajmakiem, schłodź.
11. Kremem napełnij szpryckę, nadziej eklerki.
12. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Reklama
Reklama
Reklama