Składniki:
- 8 dag masła
- 200 ml wody
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 5 jajek
Na krem:
- szklanka mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 10 dag masła
- puszka gotowej masy kajmakowej - 400 g
Przygotowanie:
1. Wodę zagotuj z masłem i solą.
2. Wsyp mąkę, wymieszaj.
3. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
4. Zestaw z ognia, przestudź.
5. Do masy wbijaj kolejno po jajku i ucieraj, aż wszystko się połączy.
6. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 podłużnych ciastek.
7. Piecz 15 min w temp. 200 st. C, a potem 10-15 min w temp. 180 st. C.
8. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na pół.
9. Na mleku ugotuj budyń.
10. Wystudź, utrzyj z masłem, a potem z kajmakiem, schłodź.
11. Kremem napełnij szpryckę, nadziej eklerki.
12. Posyp cukrem pudrem.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"