Prażone jabłka do szarlotki i innych wypieków

Tak przygotowanymi jabłkami możesz też smarować naleśniki i omlety
Prażone jabłka do szarlotki i innych wypieków fot. Fotolia

Składniki na 2 słoiki jabłek prażonych po 0,75 l:

  • 2 kg winnych jabłek, np. antonówek, szarych renet landsberskich
  • cytryna lub kwas cytrynowy
  • ok. 40 dag cukru
  • kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony
  • ewentualnie 3–4 goździki

Przepis na jabłka prażone:

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w kostkę lub na kawałki.
  2. Wsyp do rondla lub garnka.
  3. Skrop sokiem z cytryny albo szczyptą kwasu cytrynowego rozpuszczonego w odrobinie wody, żeby nie ściemniały.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok.
  5. Dodaj cukier oraz kawałek cynamonu i goździki.
  6. Owoce duś tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.

  1. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Nałóż pokrywki, zamknij, słoiki odwróć, pozostaw na pokrywkach do wystygnięcia.

Przepis z "Przyjaciółki"
Smakowite desery - forum >>


Wypróbuj inne przetwory - zobacz przepis na dżem jabłkowo-gruszkowy:




Sprawdź inne przepisy z jabłkami:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)