Liczba porcji: 70
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- żółtko
- 5 dag miodu
- 45 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki kandyzowanego imbiru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka imbirowe!
- Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem.
- Dodaj lekko podgrzany miód, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz mielony imbir i cynamon.
- Składniki wymieszaj, zagnieć.
- Kandyzowany imbir posiekaj, wrób w ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm.
- Foremkami wycinaj z niego różne kształty.
- Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C i piecz około 10 min.