Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami

banoffee przepis fot. Adobe Stock
Banoffee to deser odpowiedni na każdą porę roku. Zrobisz go wyjątkowo szybko, uzupełniając słodkie warstwy.
Sylwia Kazimierczuk / 31.10.2019 08:41
banoffee przepis fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Banoffee
  2. Banoffee w wersji fit
  3. Deser w pucharku

Ciasto banoffee

Składniki:

  • opakowanie ciastek zbożowych lub herbatników czekoladowych,
  • 3 duże banany,
  • 2 opakowania śmietany kremówki,
  • małe opakowanie śmietan- fixu lub 2 plastry żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół kostki masła,
  • puszka kajmaku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zbożowe pokrusz drobno na mniejsze kawałki. Masło przełóż do garnka i roztop tak, aby nie przypaliło się do dna.
  2. Wymieszaj z ciastkami, aby utworzyć plastyczną masę.
  3. Następnie formę natłuść i wyłóż masą ciasteczkową.
  4. Banany pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  5. Kremówkę ubij razem z fixem na sztywno. Dodaj cukier. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i połącz z kajmakiem z puszki. 
  6. Rozsmaruj masę na wierzch blatu z ciastek.
  7. Następnie ułóż plastrami banany. Jeżeli chcesz, na tym etapie możesz dodać także pokruszone orzechy włoskie lub laskowe.
  8. Przykryj warstwą bitej śmietany. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc, aby deser stężał.

Banoffee przepis
fot. Adobe Stock

Banoffee fit

Składniki:

  • opakowanie ciastek owsianych bez cukru,
  • 3 duże banany,
  • 2 opakowania śmietanki kokosowej,
  • 2 plasterki żelatyny,
  • ¼ kostki masła,
  • ¼ szklanki siemienia lnianego,
  • 15 daktyli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • tabliczka gorzkiej czekolady – powyżej 65%.

Przygotowanie:

  1. Pokrusz ciastka owsiane i połącz je z roztopionym masłem.
  2. Nasiona siemienia lnianego namocz w letniej wodzie i odczekaj 30 minut, aż utworzą kisiel.
  3. Wmieszaj w masę ciasteczkową. Formę do ciasta natłuść dowolnym tłuszczem – np. kokosowym.
  4. Następnie wyłóż spód masą. Ubij śmietankę kokosową z cukrem lub miodem.
  5. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Daktyle dokładnie oczyść i zmiksuj razem z kakao.
  6. Dodaj do nich roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej.
  7. Rozsmaruj na blacie z ciastek. Dodaj ubitą śmietankę kokosową i ułóż na niej pokrojone banany.
  8. Całość posyp pokruszoną gorzką czekoladą.

Banoffee cup – deser w pucharku

Składniki:

  • opakowanie ciastek zbożowych lub herbatników,
  • 2 średnie banany,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • opakowanie śmietanki kremówki,
  • pół opakowania kajmaku lub mleka skondensowanego,
  • sok z cytryny,
  • likier bananowy lub Bailey’s,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Banoffee cup
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Ciastka zbożowe pokrusz dokładnie za pomocą wałka lub zmiel w malakserze.
  2. Banany obierz i pokrój w mniejsze plasterki. Śmietankę kremówkę ubij i stopniowo dodawaj mascarpone.
  3. Na koniec wlej sok z cytryny, aby nieco zagęścić masę.
  4. Dodaj likier bananowy do smaku. Mleko skondensowane ugotuj do momentu, aby uzyskać gęstą i brązową masę.
  5. Dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuszczą.
  6. Przygotuj pucharki i na początku wsyp ciastka, wlej warstwę śmietany, potem kajmak z czekoladą.
  7. Dodaj pokrojone banany i wszystko przykryj ostateczną warstwą bitej śmietany.
  8. Tak przygotowany deser na zimno możesz udekorować miętą.

Zobacz też pomysły na inne ciasta:
Przepisy na szarlotkę z kruszonką Ciasto z gruszkami na kilka sposobów

Redakcja poleca

REKLAMA