Spis treści
Ciasto banoffee
Składniki:
- opakowanie ciastek zbożowych lub herbatników czekoladowych,
- 3 duże banany,
- 2 opakowania śmietany kremówki,
- małe opakowanie śmietan- fixu lub 2 plastry żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół kostki masła,
- puszka kajmaku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej.
Przygotowanie:
- Ciasteczka zbożowe pokrusz drobno na mniejsze kawałki. Masło przełóż do garnka i roztop tak, aby nie przypaliło się do dna.
- Wymieszaj z ciastkami, aby utworzyć plastyczną masę.
- Następnie formę natłuść i wyłóż masą ciasteczkową.
- Banany pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Kremówkę ubij razem z fixem na sztywno. Dodaj cukier. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i połącz z kajmakiem z puszki.
- Rozsmaruj masę na wierzch blatu z ciastek.
- Następnie ułóż plastrami banany. Jeżeli chcesz, na tym etapie możesz dodać także pokruszone orzechy włoskie lub laskowe.
- Przykryj warstwą bitej śmietany. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc, aby deser stężał.
fot. Adobe Stock
Banoffee fit
Składniki:
- opakowanie ciastek owsianych bez cukru,
- 3 duże banany,
- 2 opakowania śmietanki kokosowej,
- 2 plasterki żelatyny,
- ¼ kostki masła,
- ¼ szklanki siemienia lnianego,
- 15 daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- tabliczka gorzkiej czekolady – powyżej 65%.
Przygotowanie:
- Pokrusz ciastka owsiane i połącz je z roztopionym masłem.
- Nasiona siemienia lnianego namocz w letniej wodzie i odczekaj 30 minut, aż utworzą kisiel.
- Wmieszaj w masę ciasteczkową. Formę do ciasta natłuść dowolnym tłuszczem – np. kokosowym.
- Następnie wyłóż spód masą. Ubij śmietankę kokosową z cukrem lub miodem.
- Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Daktyle dokładnie oczyść i zmiksuj razem z kakao.
- Dodaj do nich roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej.
- Rozsmaruj na blacie z ciastek. Dodaj ubitą śmietankę kokosową i ułóż na niej pokrojone banany.
- Całość posyp pokruszoną gorzką czekoladą.
Banoffee cup – deser w pucharku
Składniki:
- opakowanie ciastek zbożowych lub herbatników,
- 2 średnie banany,
- opakowanie serka mascarpone,
- opakowanie śmietanki kremówki,
- pół opakowania kajmaku lub mleka skondensowanego,
- sok z cytryny,
- likier bananowy lub Bailey’s,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Ciastka zbożowe pokrusz dokładnie za pomocą wałka lub zmiel w malakserze.
- Banany obierz i pokrój w mniejsze plasterki. Śmietankę kremówkę ubij i stopniowo dodawaj mascarpone.
- Na koniec wlej sok z cytryny, aby nieco zagęścić masę.
- Dodaj likier bananowy do smaku. Mleko skondensowane ugotuj do momentu, aby uzyskać gęstą i brązową masę.
- Dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuszczą.
- Przygotuj pucharki i na początku wsyp ciastka, wlej warstwę śmietany, potem kajmak z czekoladą.
- Dodaj pokrojone banany i wszystko przykryj ostateczną warstwą bitej śmietany.
- Tak przygotowany deser na zimno możesz udekorować miętą.
Zobacz też pomysły na inne ciasta:
Przepisy na szarlotkę z kruszonką Ciasto z gruszkami na kilka sposobów