Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg mielonego sera białego
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 20 dag białej czekolady
- laska wanilii
- 1/4 szklanki niesłodzonego skondensowanego mleka
- łyżka startej skórki pomarańczowej
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sernik waniliowy!
- Ser utrzyj z cukrem.
- Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, miąższ wanilii, mleko, skórkę pomarańczową.
- Czekoladę rozpuść na parze, delikatnie przestudź, połącz z 3 czubatymi łyżkami masy serowej i dalej ucierając mikserem, dodaj do reszty sera.
- Żaroodporną foremkę średnicy 20 cm i bokach wysokości 8 cm, wysmaruj masłem i wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- Wlej masę.
- Wstaw do większego naczynia, wlej gorącą wodę i piecz godzinę w temperaturze 160 stopni.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 2,5 godziny.
- Sernik ostudź w piecyku.
- Wyjmij i w foremce odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnie delikatnie przełóż na paterę i udekoruj truskawkami.