Czas wykonania: 180 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- szklanka śmietanki kremówki
- usztywniacz do śmietanki
- 3 łyżki likieru kawowego
- łyżka drobno mielonej kawy
- puszka moreli lub brzoskwiń
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na bezę z kremem kawowym!
- Białka ubij na sztywno.
- Cały czas ubijając, wsyp cukier i wlej sok.
- Ubijaj jeszcze minutę, aż piana stanie się lśniąca.
- Rozłóż w formie koła na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 2 godziny.
- Ostudź.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, wsyp usztywniacz.
- Dodaj likier oraz kawę.
- Masę przełóż na spód bezowy.
- Obłóż odsączonymi z zalewy owocami.