Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort ajerkoniakowy!
-
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.
-
Białka ubij na sztywną pianę.
-
Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.
-
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Miękkie masło umieść w misce.
-
Zmiksuj na puszysty, biały krem.
-
Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.
-
Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
-
Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.
-
Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.
-
Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.
-
Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
-
Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Podawaj dobrze schłodzony.
Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości: