Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 420 g szklanki mąki
- 125 g szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
- 4 żółtka
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny
Masa białkowa:
- 4 białka
- 320 g szklanki cukru pudru
- 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g płatków migdałowych
Krem:
- 200 g margaryny
- 500 ml mleka
- 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g czubate łyżki mąki
- 3 żółtka
- 45 g łyżki cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na Panią Walewską!
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.
- Przełóż na stół i szybko zagnieć.
- Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto podziel na pół.
- Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.
- W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
- Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
- Przygotuj krem budyniowy.
- Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
- Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw pod przykryciem - do ostygnięcia.
- Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.
- Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.