Tiramisu

Skosztuj rozpływającego się w ustach przysmaku! To deser tradycyjnie jadany we Włoszech na drugie śniadanie.
Weronika Kwaśniak / 30.10.2013 08:55
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 szt. długich biszkoptów
  • 50 dag serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 10 łyżek amaretto
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy 
  • 2 łyżki cukru
  • kakao
Przygotowanie:
1. Żółtka z cukrem przełóż do miski.
2. Wlej 3 łyżki amaretto. 
3. Ubijaj na parze przez około 20 minut, aż powstanie na puszysty krem. 
4. Następnie lekko przestudź masę.
5. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
6. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj.
7. Na końcu dodaj ubitą śmietanę.
8. Połowę biszkoptów zanurz na chwilę w kawie wymieszanej z pozostałym amaretto.
9. Ułóż w kwadratowym naczyniu.
10. Wylej połowę masy serowo-jajecznej.
11. Przykryj pozostałymi (namoczonymi) biszkoptami.
12. Wyłóż pozostałą masę.
14. Wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
15. Przed podaniem oprósz kakao.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA