Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 szt. długich biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek amaretto
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
- 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżki cukru
- kakao
Przygotowanie:
1. Żółtka z cukrem przełóż do miski.
2. Wlej 3 łyżki amaretto.
3. Ubijaj na parze przez około 20 minut, aż powstanie na puszysty krem.
4. Następnie lekko przestudź masę.
5. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
6. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj.
7. Na końcu dodaj ubitą śmietanę.
8. Połowę biszkoptów zanurz na chwilę w kawie wymieszanej z pozostałym amaretto.
9. Ułóż w kwadratowym naczyniu.
10. Wylej połowę masy serowo-jajecznej.
11. Przykryj pozostałymi (namoczonymi) biszkoptami.
12. Wyłóż pozostałą masę.
14. Wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
15. Przed podaniem oprósz kakao.
Przepis z "Poradnika domowego"
2. Wlej 3 łyżki amaretto.
3. Ubijaj na parze przez około 20 minut, aż powstanie na puszysty krem.
4. Następnie lekko przestudź masę.
5. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
6. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone, dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj.
7. Na końcu dodaj ubitą śmietanę.
8. Połowę biszkoptów zanurz na chwilę w kawie wymieszanej z pozostałym amaretto.
9. Ułóż w kwadratowym naczyniu.
10. Wylej połowę masy serowo-jajecznej.
11. Przykryj pozostałymi (namoczonymi) biszkoptami.
12. Wyłóż pozostałą masę.
14. Wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
15. Przed podaniem oprósz kakao.
Przepis z "Poradnika domowego"