Czy wiesz, jak zrobić jabłecznik z budyniem idealny za każdym razem? Mamy sprawdzone proporcje, aby nie był za rzadki!

Znudziła ci się szarlotka? Mamy idealne rozwiązanie! Wykorzystaj nasz przepis na kremowy jabłecznik z budyniem. Poznaj odpowiednie proporcje, które sprawią, ze uda ci się za każdym razem!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Czy wiesz, jak zrobić jabłecznik z budyniem idealny za każdym razem? Mamy sprawdzone proporcje, aby nie był za rzadki! fot. Adobe Stock

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Składniki:

  • kilogram jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • rodzynki
  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • łyżeczka gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, cukier i jajka zagnieć szybko i podziel na dwie części. Przełóż do lodówki do schłodzenia.
  2. Owoce bierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne.
  3. Jabłka duś w garnku pod przykryciem i dopraw cynamonem. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia. 
  4. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  5. Proszek budyniowy zagotuj w mleku i dodaj ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie).
  6. Jabłka ułóż na cieście, następnie przykryj budyniem i kolejnym płatem rozwałkowanego ciasta. Dodaj kruszonkę przygotowaną z pół szklanki mąki, 3 łyżeczek masła i 3 łyżeczek cukru.
  7. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić budyń do jabłecznika, aby nie był za rzadki?

Podobnie jak jabłka, budyń do klasycznego jabłecznika nie może być ani za rzadki, ani za gęsty. Konsystencja jest ważna do uzyskania najlepszego efektu końcowego. Jeżeli przygotujesz budyń według naszych wskazówek, masz pewność, że w cieście nie będzie zakalca!

Przepis podstawowy na budyń do ciasta:

  1. 2,5 szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z ziarenkami z jednej laski wanilii.
  2. 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną zimnego mleka i przełóż do garnka. Zagotuj przez około 5 minut ciągle mieszając.
  3. Dodaj łyżeczkę masła i 3 łyżeczki cukru.

Przepis na krem budyniowy custard do ciasta:

  1. 500 ml mleka zagotuj z ziarenkami z jednej laski wanilii.
  2. W misce roztrzep dokładnie 3 jajka i dodaj 3 łyżeczki cukru.
  3. Następnie wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej.
  4. Połącz jajka z lekko wystudzonym mlekiem i mieszaj szybko do połączenia składników. Masa zgęstnieje po około 10 minutach.

Jabłecznik z budyniem i bezą

Składniki:

  • kilogram jabłek dowolnej odmiany
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kawałki.
  2. Duś pod przykryciem przez 10 minut i dodaj opcjonalnie cynamon.
  3. Ubij białka do biszkoptu na sztywno i powoli dodaj kolejno żółtka i cukier.
  4. Przesiej mąki i dodaj za pomocą szpatułki do masy jajecznej. Wyłóż do formy i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
  5. Przekrój na pół, przełóż jabłkami. Przygotuj budyń i ostudź.
  6. Wyłóż na ciasto. Ubij kolejne białka z cukrem i połóż na budyń. Beza będzie piankowa.
  7. Zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  8. Po ostygnięciu przełóż do lodówki na noc do stężenia mas.

Zobacz też:
Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze w wykonaniu! Zobacz przepis na jabłka pod kruszonką! Wino, które pasuje do deserów z jabłkami!  Sprawdź nasz przepis na jabłkowe wino!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)