prosty jabłecznik z budyniem fot. Adobe Stock

Jabłecznik z budyniem - prosty przepis, który zawsze wychodzi

Kremowy jabłecznik z budyniem to alternatywa dla szarlotki. Możesz skorzystać ze sklepowego budyniu, lub dzięki naszym wskazówkom przygotować od podstaw domowy!
Sylwia Kazimierczuk / 31.10.2019 11:18
prosty jabłecznik z budyniem fot. Adobe Stock

Przedstawiamy 2 przepisy - w wersji z kruszonką i w wersji z bezą. Te ciasta smakują każdemu!

Na skróty:

Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (ilość według uznania),
  • 3 jajka,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 750 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka gęstej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło, cukier i jajka zagnieć szybko i podziel na 2 części.
  2. Przełóż do lodówki do schłodzenia.
  3. Owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wydrąż gniazda nasienne.
  5. Jabłka duś w garnku pod przykryciem i dopraw cynamonem.
  6. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia. 
  7. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
  8. Proszek budyniowy zagotuj w mleku i dodaj ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie). Jeśli chcesz przygotować budyń zupełnie sama, niżej znajdziesz przepis na domowy budyń!
  9. Jabłka prażone ułóż na cieście, następnie przykryj budyniem i kolejnym płatem rozwałkowanego ciasta.
  10. Dodaj kruszonkę przygotowaną z pół szklanki mąki, 3 łyżeczek masła i 3 łyżeczek cukru.
  11. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jabłecznik z budyniem i bezą

Składniki:

  • 1 kg jabłek dowolnej odmiany,
  • 5 jajek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 białek,
  • 750 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kawałki.
  2. Duś pod przykryciem przez 10 minut i dodaj opcjonalnie cynamon.
  3. Ubij białka do biszkoptu na sztywno i powoli dodaj kolejno żółtka i cukier.
  4. Przesiej mąki i dodaj za pomocą szpatułki do masy jajecznej.
  5. Wyłóż do formy i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
  6. Przekrój na pół, przełóż jabłkami.
  7. Przygotuj budyń i ostudź. Ten przepis na jabłecznik zakłada użycie gotowego proszku, możesz też jednak przygotować domowy budyń.
  8. Wyłóż masę na ciasto.
  9. Ubij kolejne białka z cukrem i połóż na budyń. Beza będzie piankowa.
  10. Zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
  11. Po ostygnięciu przełóż do lodówki na całą noc, aby masa stężała.

Domowy budyń do ciasta

Masa budyniowa potrafi przysporzyć kłopotów. Podobnie jak jabłka, budyń do klasycznego jabłecznika nie może być ani za rzadki, ani za gęsty. Konsystencja jest ważna do uzyskania najlepszego efektu końcowego.

Jeżeli przygotujesz domowy budyń  według naszych wskazówek, masz pewność, że w cieście nie będzie zakalca!

domowy budyń do ciasta

fot. Adobe Stock

Przepis podstawowy na budyń do ciasta:

  1. 2,5 szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z ziarenkami z jednej laski wanilii.
  2. 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną zimnego mleka i przełóż do garnka.
  3. Zagotuj przez około 5 minut ciągle mieszając.
  4. Dodaj łyżeczkę masła i 3 łyżeczki cukru.

Przepis na krem budyniowy custard do ciasta:

  1. 500 ml mleka zagotuj z ziarenkami z jednej laski wanilii.
  2. W misce roztrzep dokładnie 3 jajka i dodaj 3 łyżeczki cukru.
  3. Następnie wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej.
  4. Połącz jajka z lekko wystudzonym mlekiem i mieszaj szybko do połączenia składników.
  5. Masa zgęstnieje po około 10 minutach.

Zobacz też:
Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze w wykonaniu! Zobacz przepis na jabłka pod kruszonką! Wino, które pasuje do deserów z jabłkami!  Sprawdź nasz przepis na jabłkowe wino!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/02.11.2019 15:50
Bardzo milo oglada sie te filmiki pani kasi ,jedynie co mi sie nie podoba to ze niema pokazanego produktu finalowego,juz sie prawie ugotowalo i kurtyna idzie na dol,a warto bylo by zrobic mala degustacje .