Przygotowanie:
Zobacz przepis na pyszne ciasto - śliwka w czekoladzie!
-
Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź.
-
Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.
-
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch.
-
Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
-
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką.
-
Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180stopni C.
-
Przygotuj krem. Żółtka i jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje.
-
Zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnioną w malakserze czekoladę. Ostudź.
-
Do ostudzonej masy dodaj miękkie masło. Wymieszaj.
-
Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
-
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
-
Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.
-
Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.
-
Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.
-
Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.
Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości: