Śliwka w czekoladzie - przepis na ciasto

Kuszące i wyrafinowane!
/ 30.10.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Śliwka w czekoladzie - przepis na ciasto fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 170 g mąki
  • 250 g szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem:


  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

Wierzch:


  • 100 g masła
  • 500 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 350 ml czystej wódki
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pyszne ciasto - śliwka w czekoladzie!

  1. Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź.
  2. Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.
  3. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch.
  4. Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180stopni C.
  7. Przygotuj krem. Żółtka i jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje.
  8. Zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnioną w malakserze czekoladę. Ostudź.
  9. Do ostudzonej masy dodaj miękkie masło. Wymieszaj.
  10. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
  11. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
  12. Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.
  13. Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.
  14. Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.
  15. Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA