Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 5 łyżek masła,
- 5 łyżek cukru trzcinowego (i trochę do posypania),
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Ciastka z ciasta francuskiego z cukrem i cynamonem to dużo prostsza i szybsza wersja tradycyjnych cynamonowych drożdżówek. Są idealne do podania niespodziewanym gościom lub w kryzysowej sytuacji, gdy ma się ochotę na słodką przekąskę, a w domu półki świecą pustkami. ;) Zobacz też inne przepisy z ciastem francuskim w roli głównej.
Jak przygotować ciastka z ciasta francuskiego? Niezależnie od tego, na jakie nadzienie się zdecydujesz, przepis wygląda dokładnie tak samo. Nałóż nadzienie na ciasto, zawiń i upiecz według instrukcji na opakowaniu. To do roboty!
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub na stolnicy.
- Masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Posmaruj masą ciasto francuskie i zwiń w roladę.
- Pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie i oprósz wierzch każdego ciastka cukrem trzcinowym.
- Ciastka z ciasta francuskiego piecz około 15-20 minut. Poczekaj chwilkę, by ostygły. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na słodkie przekąski:
Ptysie z kremem czekoladowym
Racuchy drożdżowe
Fondant czekoladowy
Drożdżówki z serem
Błyskawiczny sernik z owocami