Sernik wiedeński - przepis na ciasto

Puszysta delikatność sernika zestawiona z aksamitną słodyczą polewy kajmakowej.
Weronika Kwaśniak / 04.11.2013 11:02
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik wiedeński - przepis na ciasto Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 115 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 400 ml kremówki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Na kajmak:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Masę połącz z twarogiem, śmietanką i mąką.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Ubite białka dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
5. Masę serową przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
6. Piecz przez godzinę w temp. 180 stopni.
7. Ostudź sernik.
8. Przygotuj kajmak - mleko i cukier umieść w płaskim rondlu.
9. Zagotuj i gotuj do czasu, aż masa zrobi się gęsta i nabierze beżowego koloru (co jakiś czas mieszaj).
10. Utrzyj masę z masłem.
11. Ciepłą masą posmaruj wierzch i boki sernika, ostudź (najlepiej przez kilka godzin w lodówce).

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA