Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 400 ml kremówki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Masę połącz z twarogiem, śmietanką i mąką.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Ubite białka dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
5. Masę serową przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
6. Piecz przez godzinę w temp. 180 stopni.
7. Ostudź sernik.
8. Przygotuj kajmak - mleko i cukier umieść w płaskim rondlu.
9. Zagotuj i gotuj do czasu, aż masa zrobi się gęsta i nabierze beżowego koloru (co jakiś czas mieszaj).
10. Utrzyj masę z masłem.
11. Ciepłą masą posmaruj wierzch i boki sernika, ostudź (najlepiej przez kilka godzin w lodówce).
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Masę połącz z twarogiem, śmietanką i mąką.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Ubite białka dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
5. Masę serową przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.
6. Piecz przez godzinę w temp. 180 stopni.
7. Ostudź sernik.
8. Przygotuj kajmak - mleko i cukier umieść w płaskim rondlu.
9. Zagotuj i gotuj do czasu, aż masa zrobi się gęsta i nabierze beżowego koloru (co jakiś czas mieszaj).
10. Utrzyj masę z masłem.
11. Ciepłą masą posmaruj wierzch i boki sernika, ostudź (najlepiej przez kilka godzin w lodówce).
Przepis z "Przyjaciółki"