Składniki:
- 170 g mlecznej czekolady,
- 115 g masła,
- 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- duża szczypta soli,
- 2 duże jajka,
- 2 duże żółtka.
Przygotowanie:
Lava cake, inaczej fondant czekoladowy, to pyszny deser, który skrywa w sobie aksamitne, płynne wnętrze. Choć podaje się go w najlepszych restauracjach i cukierniach na całym świecie, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a już na pewno nie czasochłonne.
Do przygotowania idealnych lava cakes będziesz potrzebować kokilek do sufletów lub formy do pieczenia muffinek. Pamiętaj, by przed nałożeniem do nich masy dokładnie je natłuścić i oprószyć kakao.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
- W małej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka i żółtka jaj.
- Połącz wszystkie składniki razem (nie zapomnij o czekoladzie z masłem) i wymieszaj delikatnie trzepaczką lub drewnianą łyżką. Przełóż masę do foremek.
- Lava cake to babeczki, które piecze się dosyć krótko. W kokilkach powinno się je piec 12-14 minut. W formie do muffinek wystarczy im 8-10 minut.
- Podawaj babeczki z lodami waniliowymi, słonym karmelem lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na czekoladowe desery:
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy
Sernik z białą czekoladą
Biszkopt czekoladowy