Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 170 g mlecznej czekolady,
  • 115 g masła,
  • 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • duża szczypta soli,
  • 2 duże jajka,
  • 2 duże żółtka.
Reklama
Przygotowanie:

Lava cake, inaczej fondant czekoladowy, to pyszny deser, który skrywa w sobie aksamitne, płynne wnętrze. Choć podaje się go w najlepszych restauracjach i cukierniach na całym świecie, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a już na pewno nie czasochłonne.

Do przygotowania idealnych lava cakes będziesz potrzebować kokilek do sufletów lub formy do pieczenia muffinek. Pamiętaj, by przed nałożeniem do nich masy dokładnie je natłuścić i oprószyć kakao.

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  2. Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
  3. W małej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  4. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka i żółtka jaj.
  5. Połącz wszystkie składniki razem (nie zapomnij o czekoladzie z masłem) i wymieszaj delikatnie trzepaczką lub drewnianą łyżką. Przełóż masę do foremek.
  6. Lava cake to babeczki, które piecze się dosyć krótko. W kokilkach powinno się je piec 12-14 minut. W formie do muffinek wystarczy im 8-10 minut.
  7. Podawaj babeczki z lodami waniliowymi, słonym karmelem lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na czekoladowe desery:
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy
Sernik z białą czekoladą
Biszkopt czekoladowy

Reklama
Reklama
Reklama