Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną

Pachnący, lekko korzenny deser o niepowtarzalnym aromacie.
Weronika Kwaśniak / 31.10.2013 11:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 220 ml oleju
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • nasionko kardamonu
Przygotowanie:
1. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
3. Połącz z olejem, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Dodaj marchewkę i zmielony kardamon, wymieszaj.
5. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. godzinę w temperaturze 180 st. C.
6. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA