Składniki:
Ciasto:
- 45 dag mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
Wierzch:
- 5 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag orzechów włoskich
Krem:
- 3/4 l mleka
- 10 dag cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 25 dag miękkiego masła
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto z masą budyniową!
- Budyń ugotuj na osłodzonym mleku.
- Z składników zagnieć ciasto.
- Podziel na 3 części.
- Masło rozpuść z cukrem i miodem (na masę orzechową).
- Wsyp posiekane orzechy, przesmaż, mieszając.
- Części ciasta cienko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy.
- Na jednym placku rozłóż orzechy.
- Piecz mniej więcej po 10 min w 180 st. C, wystudź.
- Zimny budyń utrzyj z masłem.
- Przekładaj nim blaty, umieszczając na wierzchu ten z orzechami.
- Udekoruj polewą.