Sernik wiedeński przygotowywany na bazie dużej ilości jaj jest jednym z tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na świątecznym stole. Dodatek mąki ziemniaczanej oraz piany z białek sprawia, że jest puszysty i delikatny. Sprawdź nasze triki, by zawsze był idealny!
5 trików, aby sernik wiedeński był zawsze puszysty i nie opadał:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- używajmy tyle jajek, ile jest w przepisie – inaczej powierzchnia i struktura sernika będzie podzielona i popękana
- należy mieszać za pomocą miksera, do utworzenia gęstej i kremowej masy
- nie należy pozostawiać sernika na dłużej w piekarniku, niż to potrzebne, by nie wysuszyć jego powierzchni
- należy dokładnie schłodzić sernik, aby podczas krojenia nie rozwarstwiał się i nie łamał na mniejsze kawałki
Sernik wiedeński bez spodu
Oto składniki na sernik wiedeński bez spodu:
- 1 kg twarogu
- 300 g sera mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 8 jaj
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić sernik wiedeński bez spodu?
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy serek mascarpone oraz miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.
Sernik wiedeński puszysty
Oto składniki na puszysty sernik wiedeński:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 10 jaj
- kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
Jak zrobić puszysty sernik wiedeński?
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy budynie i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.
Sernik wiedeński bezglutenowy
Oto składniki na sernik wiedeński bezglutenowy:
- 1 kg twarogu
- 500g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- kostka masła
- 9 jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić bezglutenowy sernik wiedeński?
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, jeżeli wcześniej był w kawałku. Dodajemy serek mascarpone oraz miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywną i lśniącą pianę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po żółtku. Masę jajeczną łączymy z serową za pomocą szpatułki. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z całością. Przelewamy do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut.
Zobacz inne przepisy na desery