Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na bezę:
- 5 białek
- 30 dag cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
Na obłożenie:
- 50 dag masła
- 14 dag cukru pudru
- 350 ml likieru jajecznego
- mielona kawa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto bezowe!
- Białka ubij. Po kilku minutach zacznij podczas ubijania dosypywać stopniowo cukier.
- Gdy masa jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę i ocet, ubij.
- Blaszkę wyłóż pergaminem, narysuj na nim okrąg.
- Wypełnij okrąg masą bezową.
- Bezę "susz" w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 120 stopni, a potem około 3,5 godziny w temperaturze 90-100 stopni.
- Po wystudzeniu przekrój bardzo ostrym nożem na pół.
- Masło zmiksuj na puch, dodając partiami cukier puder i ajerkoniak.
- Na bezowy krążek delikatnie wyłóż krem i posyp kawą.
- Przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij.
- Całość posyp resztą kawy.