Ciasto bezowe - przepis składniki i przygotowanie

Kuszący deser bezowy!
Weronika Kwaśniak / 06.10.2015 06:51
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto bezowe - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na bezę:


  • 5 białek
  • 30 dag cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu

Na obłożenie:


  • 50 dag masła
  • 14 dag cukru pudru
  • 350 ml likieru jajecznego
  • mielona kawa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto bezowe!

  1. Białka ubij. Po kilku minutach zacznij podczas ubijania dosypywać stopniowo cukier.
  2. Gdy masa jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę i ocet, ubij.
  3. Blaszkę wyłóż pergaminem, narysuj na nim okrąg.
  4. Wypełnij okrąg masą bezową.
  5. Bezę "susz" w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 120 stopni, a potem około 3,5 godziny w temperaturze 90-100 stopni.
  6. Po wystudzeniu przekrój bardzo ostrym nożem na pół.
  7. Masło zmiksuj na puch, dodając partiami cukier puder i ajerkoniak.
  8. Na bezowy krążek delikatnie wyłóż krem i posyp kawą.
  9. Przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij.
  10. Całość posyp resztą kawy.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA