Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 dużych jabłek, obranych se skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i startych na tarce o grubych oczkach,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450),
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka grubo siekanych orzechów – włoskich i laskowych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na górę:
- 100 g śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- opcjonalnie: 30 g wiórków kokosowych lub ulubione orzechy.
Przygotowanie:
Ciasto wiewiórka zawdzięcza swoją nazwę dużej zawartości orzechów. Gdybyśmy miały porównać je do innego deseru, powiedziałybyśmy, że to po prostu ciasto marchewkowe, w którym marchew zastępują jabłka. Jest słodkie, pyszne i bardzo wilgotne. Doskonałe na każdą okazję! Jak je przygotować?
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i olej i nadal ubijaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i imbirem. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Dodaj jabłka i orzechy. Wymieszaj.
- Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 165 stopni. Piecz przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie dokładnie wystudź.
- Kremówkę ubij na sztywno. Na sam koniec dodaj cukier puder i nadal ubijaj. Posmaruj ciasto wiewiórka z wierzchu, a następnie oprósz wiórkami kokosowymi lub ułóż na górze inne ulubione orzechy. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta i desery:
Galaretkowiec
Biszkopt czekoladowy
Red velvet cake
Tort Pavlova
Racuchy