Reklama
Czas przygotowania: 90
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 dużych jabłek, obranych se skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i startych na tarce o grubych oczkach,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450),
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka grubo siekanych orzechów – włoskich i laskowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Reklama

Na górę:

  • 100 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • opcjonalnie: 30 g wiórków kokosowych lub ulubione orzechy.
Przygotowanie:

Ciasto wiewiórka zawdzięcza swoją nazwę dużej zawartości orzechów. Gdybyśmy miały porównać je do innego deseru, powiedziałybyśmy, że to po prostu ciasto marchewkowe, w którym marchew zastępują jabłka. Jest słodkie, pyszne i bardzo wilgotne. Doskonałe na każdą okazję! Jak je przygotować?

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i olej i nadal ubijaj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i imbirem. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. Dodaj jabłka i orzechy. Wymieszaj.
  4. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 165 stopni. Piecz przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie dokładnie wystudź.
  5. Kremówkę ubij na sztywno. Na sam koniec dodaj cukier puder i nadal ubijaj. Posmaruj ciasto wiewiórka z wierzchu, a następnie oprósz wiórkami kokosowymi lub ułóż na górze inne ulubione orzechy. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na ciasta i desery:
Galaretkowiec
Biszkopt czekoladowy
Red velvet cake
Tort Pavlova
Racuchy

Reklama
Reklama
Reklama