Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru (+2 łyżki)
- żółtko
- 1 i 1/4 szklanki kremówki
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 6 rurek waflowych
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę czekoladową!
- Z mąki, masła, żółtka i 5 dag cukru pudru zagnieć ciasto.
- Wylep foremkę o średnicy 18-20 cm.
- Wyłóż papierem do pieczenia i suchą fasolką.
- Piecz 10 minut w temp. 200 st. C.
- Następnie usuń papier i piecz ciasto kolejne 10 minut, aż nabierze złotego koloru. Ostudź.
- 1/4 szklanki kremówki zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i rozpuść, mieszając na bardzo małym ogniu.
- Gdy masa lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej na podpieczony spód ciasta.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Resztę kremówki ubij na sztywno, dodaj cukier puder.
- Wyłóż na tartę, obłóż połamanymi rurkami.