Tarta czekoladowa - przepis składniki i przygotowanie

Kolejna wersja tarty na słodko!
Weronika Kwaśniak / 28.03.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta czekoladowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru (+2 łyżki)
  • żółtko
  • 1 i 1/4 szklanki kremówki
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 6 rurek waflowych
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę czekoladową!

  1. Z mąki, masła, żółtka i 5 dag cukru pudru zagnieć ciasto.
  2. Wylep foremkę o średnicy 18-20 cm.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia i suchą fasolką.
  4. Piecz 10 minut w temp. 200 st. C.
  5. Następnie usuń papier i piecz ciasto kolejne 10 minut, aż nabierze złotego koloru. Ostudź.
  6. 1/4 szklanki kremówki zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i rozpuść, mieszając na bardzo małym ogniu.
  7. Gdy masa lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej na podpieczony spód ciasta.
  8. Odstaw do lodówki na godzinę.
  9. Resztę kremówki ubij na sztywno, dodaj cukier puder.
  10. Wyłóż na tartę, obłóż połamanymi rurkami.

Sprawdź inne przepisy na tarty na słodko:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA