Składniki:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 120 g mąki pszennej tortowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ew. pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 75, g cukru,
- sok z połówki cytryny,
- 50 ml oleju roślinnego,
Przygotowanie:
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe jest doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy poobiednim deserem. Przygotujesz je w 20 minut, a w trakcie pieczenia w kuchni będzie roztaczał się soczysty zapach cytryny. Magia!
Dzięki jogurtowi greckiemu możesz obyć się bez jaj - ciasto może nie będzie puchate i nie wyrośnie po brzeg tortownicy, ale za to będzie lekkie i delikatne. Jeśli zasmakuje ci ten domowy wypiek na jogurtowej bazie, polecamy też sernik z jogurtu greckiego.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C oraz przygotuj formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Cytrynę sparz i zetrzyj skórę z połówki.
- Do miski przełóż jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia(plus ew. sodę), cukier i skórkę z cytryny.
- Do składników wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem, przelej do foremki i wstaw do piekarnika.
- Piecz jogurtowe ciasto cytrynowe przez 40-45 minut i po ostygnięciu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Inne przepisy na słodkości: Pyszny porzeczkowiec z kwaśną nutąIdealny biszkopt czekoladowyKochane przez dzieci: ciasto 3 bit bez pieczenia