Kruche ciasto z orzechami

Ciasto grzechu warte - z orzechami, czekoladą, migdałami i marcepanem!
Weronika Kwaśniak / 06.11.2013 15:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasto z orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 680 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 15 dag pokrojonych migdałów
  • 5 dag marcepanu
  • 1/4 szklanki śmietany 36%
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
2. Tortownicę (najlepiej o średnicy 22 cm) wysmaruj cienko masłem.
3. Około 2/3 ciasta rozwałkuj.
4. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, wyłóż nim dno i boki (do połowy wysokości).
5. W garnuszku zagrzej śmietankę, dodaj pokrojony marcepan oraz cukier.
6. Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą.
7. Wsyp cynamon. Masę przestudź.
8. Przestudzoną masę wymieszaj z orzechami.
9. Przełóż do foremki.
10. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim nadzienie.
11. Brzegi ciasta zlep. Piecz przez 45 min. w temperaturze 195 stopni.
12. Ostudź, wyjmij z formy i polej polewą czekoladową.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA