Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
- masło do wysmarowania formy
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 15 dag pokrojonych migdałów
- 5 dag marcepanu
- 1/4 szklanki śmietany 36%
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
2. Tortownicę (najlepiej o średnicy 22 cm) wysmaruj cienko masłem.
3. Około 2/3 ciasta rozwałkuj.
4. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, wyłóż nim dno i boki (do połowy wysokości).
5. W garnuszku zagrzej śmietankę, dodaj pokrojony marcepan oraz cukier.
6. Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą.
7. Wsyp cynamon. Masę przestudź.
8. Przestudzoną masę wymieszaj z orzechami.
9. Przełóż do foremki.
10. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim nadzienie.
11. Brzegi ciasta zlep. Piecz przez 45 min. w temperaturze 195 stopni.
12. Ostudź, wyjmij z formy i polej polewą czekoladową.
Przepis z "Pani domu"
2. Tortownicę (najlepiej o średnicy 22 cm) wysmaruj cienko masłem.
3. Około 2/3 ciasta rozwałkuj.
4. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy, wyłóż nim dno i boki (do połowy wysokości).
5. W garnuszku zagrzej śmietankę, dodaj pokrojony marcepan oraz cukier.
6. Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą.
7. Wsyp cynamon. Masę przestudź.
8. Przestudzoną masę wymieszaj z orzechami.
9. Przełóż do foremki.
10. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim nadzienie.
11. Brzegi ciasta zlep. Piecz przez 45 min. w temperaturze 195 stopni.
12. Ostudź, wyjmij z formy i polej polewą czekoladową.
Przepis z "Pani domu"