Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część),
- 1 łyżka stałego tłuszczu roślinnego (margaryny lub oleju kokosowego),
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- opcjonalnie: garść ulubionych bakalii.
Na spód:
- 90 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g płatków owsianych,
- 70 g stałego tłuszczu roślinnego (oleju kokosowego lub margaryny),
- 30 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mleka roślinnego.
Karmel:
- 0,5 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 puszka mleka kokosowego.
Przygotowanie:
Ciasto z kaszy jaglanej to łatwy i przyjemny sposób na to, by przygotować słodki poczęstunek dla weganina lub osoby, która nie może jeść nabiału. My polecamy jagielnik, czyli nic innego, jak sernik, a raczej bezsernik, z kaszy jaglanej. Sprawdź też nasz przepis na wegański sernik na zimno.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku puszek mleka kokosowego. Wybieraj takie, których zawartość tłuszczu jest większa niż 80% i poprzedniego dnia koniecznie przełóż je do lodówki.
Jeśli zawartość tłuszczu będzie niższa lub będą przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, mleczko nie rozwarstwi się i nie będziesz mogła przygotować idealnego jagielnika. Jak przygotować ciasto z kaszy jaglanej?
- Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i 2-3 razy przelej wrzątkiem. Sprawi to, że kasza straci gorzki smak. Ugotuj ją do miękkości w mleku roślinnym. Nie używaj do tego mleczka kokosowego z puszki! Możesz jednak dodać do gotowania wodę kokosową, która zostanie po zebraniu stałej części mleczka. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
- Nie odparowuj całkowicie mleka z kaszy. Lekko przestudź i zmiel na gładką masę.
- Przygotuj spód ciasta. Płatki owsiane upraż na patelni i odstaw do ostygnięcia. Zmiel. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy ciasto i rozprowadź na całym spodzie. Podpiecz w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut. Spód powinien być złoty i lekko chrupiący.
- Wlej na spód masę jaglaną. Piecz przez 30-40 minut w tej samej temperaturze, co spód. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia – nawet na całą noc.
- Przed podaniem przygotuj karmel. W rondelku umieść cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj ostrożnie mleczko kokosowe i wymieszaj. Podgrzewaj przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.
- Wyłącz ogień, dodaj olej kokosowy i jeszcze raz wymieszaj. Chwilę poczekaj, aż ostygnie, polej karmelem sernik. Smacznego!
Więcej pomysłów na kasze:
Placki z kaszy jaglanej
Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami
Sałatka z kaszą jaglaną
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej