Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis

Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Urszula Wilczkowska / 15.01.2020 10:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część),
  • 1 łyżka stałego tłuszczu roślinnego (margaryny lub oleju kokosowego),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • opcjonalnie: garść ulubionych bakalii.

Na spód:

  • 90 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 70 g stałego tłuszczu roślinnego (oleju kokosowego lub margaryny),
  • 30 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mleka roślinnego.

Karmel:

  • 0,5 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 puszka mleka kokosowego.
Przygotowanie:

Ciasto z kaszy jaglanej to łatwy i przyjemny sposób na to, by przygotować słodki poczęstunek dla weganina lub osoby, która nie może jeść nabiału. My polecamy jagielnik, czyli nic innego, jak sernik, a raczej bezsernik, z kaszy jaglanej. Sprawdź też nasz przepis na wegański sernik na zimno.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku puszek mleka kokosowego. Wybieraj takie, których zawartość tłuszczu jest większa niż 80% i poprzedniego dnia koniecznie przełóż je do lodówki.

Jeśli zawartość tłuszczu będzie niższa lub będą przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, mleczko nie rozwarstwi się i nie będziesz mogła przygotować idealnego jagielnika. Jak przygotować ciasto z kaszy jaglanej?

  1. Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i 2-3 razy przelej wrzątkiem. Sprawi to, że kasza straci gorzki smak. Ugotuj ją do miękkości w mleku roślinnym. Nie używaj do tego mleczka kokosowego z puszki! Możesz jednak dodać do gotowania wodę kokosową, która zostanie po zebraniu stałej części mleczka. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
  2. Nie odparowuj całkowicie mleka z kaszy. Lekko przestudź i zmiel na gładką masę.
  3. Przygotuj spód ciasta. Płatki owsiane upraż na patelni i odstaw do ostygnięcia. Zmiel. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy ciasto i rozprowadź na całym spodzie. Podpiecz w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut. Spód powinien być złoty i lekko chrupiący.
  5. Wlej na spód masę jaglaną. Piecz przez 30-40 minut w tej samej temperaturze, co spód. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia – nawet na całą noc.
  6. Przed podaniem przygotuj karmel. W rondelku umieść cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj ostrożnie mleczko kokosowe i wymieszaj. Podgrzewaj przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.
  7. Wyłącz ogień, dodaj olej kokosowy i jeszcze raz wymieszaj. Chwilę poczekaj, aż ostygnie, polej karmelem sernik. Smacznego!

Więcej pomysłów na kasze:
Placki z kaszy jaglanej
Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami
Sałatka z kaszą jaglaną
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)