Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia

Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Edyta Liebert / 01.04.2020 13:51
DRUKUJ PRZEPIS
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 125 g ciastek kruchych lub herbatników,
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie),
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
  • kilka kropel cytryny.
Przygotowanie:

Zaletą przepisu na ciasto czekoladowe z ciastek jest to, że możesz je modyfikować - my proponujemy wersję z herbatnikami, ale możesz zastosować płatki kukurydziane, ryż preparowany, dodać bakalie lub jagody goji.

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, kakao, cukier, wodę i cytrynę. Odstaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj keksówkę o boku 20 cm lub formę do ciasta o średnicy 15 cm. Wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Połam ciastka na drobne kawałki i wrzuć je do miski. 
  4. Do ciastek wlej syrop z rondelka oraz ew. rodzynki czy inne dodatki. Niech ciastka pokryje czekoladowa masa.
  5. Łyżką przekładaj masę do keksówki i wyrównaj ją, by była jak najbardziej płaska (tu może się przydać pomoc dziecięcej dłoni). 
  6. Całość przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstaw do lodówki.
  7. Schładzaj co najmniej godzinę, a przed podaniem pokrój w paski.

Słodkości i słodycze: Pączki serowe w wersji mini z twaroguCiasto bananowe z orzechami i cynamonemMniam! Kopiec kreta, który zrobisz w 25 minut

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)