Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka śmietany 18%
Na nadzienie:
- masa krówkowo-kajmakowa
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.
[CMS_PAGE_BREAK]
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
4. Ciasto rozwałkuj i potnij na centymetrowe paski.
5. Foremki do rurek w kształcie stożków posmaruj masłem.
6. Paski ciasta zawijaj na foremkach, tak aby warstwy ciasta zachodziły na siebie.
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż rurki nabiorą złotego koloru.
8. Ostudź, zdejmij z foremek.
[CMS_PAGE_BREAK]
9. Wystudzone rurki napełnij masą krówkową, najlepiej za pomocą szprycy.