Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Biszkopt:
- 250 g cukru
- 150 g mąki
- 50 g kakao
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 200 g konfitury wiśniowej
- 50 ml wiśniówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na torcik-ciasto czekoladowe!
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz około 35 minut w 180 st.C.
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty i skrop wiśniówką.
- Żelatynę namocz w 50 ml śmietanki i odstaw, by napęczniała.
- Pozostałą śmietankę podgrzej w rondlu.
- Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem.
- Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj.
- Odstaw do lodówki, by masa zgęstniała.
- Na paterze połóż jeden krążek ciasta.
- Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego.
- Przykryj drugim krążkiem ciasta i posmaruj resztą kremu.