Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
Krem:
- budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 15 dag serka mascarpone
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 5 dag wiórków kokosowych
- 5 dag zmielonych niesolonych pistacji
Dodatkowo:
- niesolone pistacje lub wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź, jak przygotować tort kokosowy z orzechami!
1. Żółtka utrzyj z cukrem.
2. Białka ubij, połowę piany wymieszaj z żółtkami.
3. Przesiej na nie mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę piany i skórkę z pomarańczy.
4. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
5. Wlej ciasto. Piecz około 20 minut (180 st.).
6. Ostudź, przekrój na 3 blaty. Nasącz sokiem.
7. Budyń ugotuj na mleku. Ostudź.
8. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
9. Cały czas miksując, dodaj po łyżce budyń.
10. Następnie dodaj mascarpone, miąższ z laski wanilii, wiórki kokosowe i pistacje.
11. Kremem przełóż blaty, wierzch i boki także posmaruj kremem.
12. Tort odstaw do lodówki na godzinę.
13. Przed podaniem udekoruj pistacjami lub uprażonymi wiórkami kokosowymi.