Składniki:
- 30 dag czekolady deserowej
- 7 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- szklanka ciepłego mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- miąższ z laski wanilii
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Oto przepis na pyszny suflet czekoladowy!
1. Czekoladę rozpuść, mieszając, na parze.
2. Żółtka, cukier i miąższ wanilii zmiksuj do białości w garnku.
3. Postaw na małym ogniu i cały czas miksując, wlej mleko.
4. Nie przerywając miksowania, gotuj powoli, aż masa zgęstnieje.
5. Następnie zestaw garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj dokładnie i odstaw, aby masa przestygła.
6. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
7. Bardzo delikatnie połącz z masą czekoladową.
8. Boczne ścianki foremek do sufletów wyłóż pergaminem, przymocuj za pomocą gumki recepturki.
9. Masę wlej do foremek.
10. Odstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny.
11. Przed podaniem delikatnie usuń pergamin.
12. Sufleciki oprósz lekko kakao i podawaj.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
1. Czekoladę rozpuść, mieszając, na parze.
2. Żółtka, cukier i miąższ wanilii zmiksuj do białości w garnku.
3. Postaw na małym ogniu i cały czas miksując, wlej mleko.
4. Nie przerywając miksowania, gotuj powoli, aż masa zgęstnieje.
5. Następnie zestaw garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj dokładnie i odstaw, aby masa przestygła.
6. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
7. Bardzo delikatnie połącz z masą czekoladową.
8. Boczne ścianki foremek do sufletów wyłóż pergaminem, przymocuj za pomocą gumki recepturki.
9. Masę wlej do foremek.
10. Odstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny.
11. Przed podaniem delikatnie usuń pergamin.
12. Sufleciki oprósz lekko kakao i podawaj.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"