Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie
Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!

Opublikowano: 21.02.2014, 09:15
Reklama
Ilość kalorii: 610
Czas przygotowania: 270 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 30 dag czekolady deserowej
- 7 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- szklanka ciepłego mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- miąższ z laski wanilii
- kakao do posypania
Reklama
Przygotowanie:
Oto przepis na pyszny suflet czekoladowy!
1. Czekoladę rozpuść, mieszając, na parze.
2. Żółtka, cukier i miąższ wanilii zmiksuj do białości w garnku.
3. Postaw na małym ogniu i cały czas miksując, wlej mleko.
4. Nie przerywając miksowania, gotuj powoli, aż masa zgęstnieje.
5. Następnie zestaw garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj dokładnie i odstaw, aby masa przestygła.
6. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
8. Boczne ścianki foremek do sufletów wyłóż pergaminem, przymocuj za pomocą gumki recepturki.
9. Masę wlej do foremek.
10. Odstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny.
11. Przed podaniem delikatnie usuń pergamin.
12. Sufleciki oprósz lekko kakao i podawaj.
Reklama
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Reklama
Reklama
Reklama