Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie

Deser grzechu warty - koniecznie spróbuj!
Weronika Kwaśniak / 21.02.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Suflet czekoladowy - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 270 min
Ilość kalorii: 610 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 7 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • miąższ z laski wanilii
  • kakao do posypania
Przygotowanie:
Oto przepis na pyszny suflet czekoladowy!
1. Czekoladę rozpuść, mieszając, na parze.
2. Żółtka, cukier i miąższ wanilii zmiksuj do białości w garnku.
3. Postaw na małym ogniu i cały czas miksując, wlej mleko.
4. Nie przerywając miksowania, gotuj powoli, aż masa zgęstnieje.
5. Następnie zestaw garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj dokładnie i odstaw, aby masa przestygła.
6. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
7. Bardzo delikatnie połącz z masą czekoladową.
8. Boczne ścianki foremek do sufletów wyłóż pergaminem, przymocuj za pomocą gumki recepturki.
9. Masę wlej do foremek.
10. Odstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny.
11. Przed podaniem delikatnie usuń pergamin.
12. Sufleciki oprósz lekko kakao i podawaj.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA