Jak zrobić malinową chmurkę? Z bezą lub kremem

ciasto malinowa chmurka fot. Adobe Stock
Klasyczny deser z dzieciństwa, który zrobisz z ulubionych owoców jagodowych. Biszkopt, beza i owoce to zapowiedź pysznego ciasta.
Sylwia Kazimierczuk / 26.07.2019 15:37
ciasto malinowa chmurka fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Malinowa chmurka
  2. Wersja z kremem
  3. Na kruchym spodzie
  4. Jakie owoce zamiast malin?
  5. Jak ją zrobić w formie deseru?

Tradycyjny przepis na malinową chmurkę

Składniki:

Na galaretkę:

  • 500 g świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • Szklanka cukru

Na krem:

  • Opakowanie śmietanki kremówki
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Na bezę:

  • 5 białek
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Na wstępie zrób biszkopt. Ubij dokładnie białka na sztywną pianę.
  2. Wsyp cukier i kolejno po jednym żółtku.
  3. Na koniec wsyp partiami przesianą mąkę. Całość wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
  4. Przełóż do kwadratowej lub okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru. Wystudź ciasto.
  6. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
  7. Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Przełóż na puszysty biszkopt. Krem zrób z ubitej śmietanki kremówki z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Ubijaj przez około 3 minuty, aby był gęsty. W mikserze ubij białka na sztywno razem z cukrem.
  9. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w 140 stopniach Celsjusza.
  10. Pokryj kremem masę malinową. Na wierzch ułóż pokruszoną bezę.
  11. Ciasto schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę lub pozostaw na całą noc.

Wersja z kremem

Składniki:

Na galaretkę:

  • 500 g świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe

Na kruche ciasto:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka cukru

Na krem:

  • Opakowanie śmietanki kremówki
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Na wstępie zrób kruche ciasto. Połącz przesianą mąkę z jajkami i zimnym masłem.
  2. Ugnieć szybko, aby nie ogrzewać zbyt długo masy w dłoniach.
  3. Uformuj kulę lub placek i zawiń w folię spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  4. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
  5. Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Przełóż na rozwałkowany placek kruchego ciasta.
  6. Krem zrób z ubitej śmietanki kremówki z cukrem i sokiem z cytryny.
  7. Ubijaj przez około 3 minuty, aby był gęsty. Pokryj kremem masę malinową.
  8. Ciasto schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę lub pozostaw na całą noc.

Na kruchym spodzie z budyniem

Składniki:

Na galaretkę:

  • 500 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • Skórka z cytryny

Na kruche ciasto:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka cukru

Na budyń:

  • 2 opakowania proszku budyniowego
  • Pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła

Na bezę:

  • 5 białek
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Na wstępie zrób kruche ciasto. Połącz przesianą mąkę z jajkami i zimnym masłem.
  2. Ugnieć szybko, aby nie ogrzewać zbyt długo masy w dłoniach. Uformuj kulę lub placek i zawiń w folię spożywczą.
  3. Włóż do zamrażalnika na 30 minut. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
  4. Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Rozwałkowany placek kruchego ciasta piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Wystudź i przełóż lekko tężejącą galaretkę wymieszaną z owocami.
  6.  Budyń rozpuść w mleku i zagotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Wsyp cukier i wymieszaj.
  7. Na koniec połącz z masłem do uzyskania lśniącej powłoki.
  8. Po wystudzeniu nałóż na wierzch galaretki. Włóż do lodówki do schłodzenia na całą noc.

Jakie owoce sprawdzą się zamiast malin?

W zależności od upodobań oraz dostępności możesz wymienić maliny na truskawki, jeżyny, jagody, borówki lub agrest. Wszystkie miękkie i dojrzałe owoce o dużym miąższu takie jak: mango, brzoskwinia lub nektarynka również sprawdzą się w tym przepisie.

Wystrzegaj się owoców o dużej zawartości wody – melonów lub arbuzów. Pamiętaj, aby galaretki nie łączyć z kiwi lub ananasem – ze względu na zawarte w nich kwasy deser nie stężeje.

Jak ją zrobić w formie deseru?

Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie malinowej chmurki w tradycyjnej wersji, wystarczy zrobić deser, który nie odbiega od pełnowymiarowego oryginału!

Deser malinowa chmurka
fot. Adobe Stock

Deser w pucharkach

Składniki:

  • Opakowanie biszkoptów
  • Opakowanie galaretki malinowej
  • 250 g malin świeżych
  • Opakowanie kremówki
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 białka

Przygotowanie

  1. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
  2. Przełóż do miseczek i ostudź. Lekko tężejącą połącz z malinami i odstaw.
  3. Biszkopty pokrusz na mniejsze kawałki i ułóż na dno pucharka.
  4. Zalej wodą z cukrem lub zaparzoną wcześniej herbatą.
  5. Połóż warstwę galaretki z owocami. Ubij kremówkę z cukrem przez około 3 minuty. Przełóż do deseru.
  6. Na koniec ubij na sztywno białka z cukrem i rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 30 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
  8. Pokruszoną bezę ułóż na wierzch.
  9. Schłodź przynajmniej przez 30 minut.

Zobacz też:
Najlepszy przepis na nalewkę z malin Szybki deser z malinami, który zrobisz w kilka chwil
 

Redakcja poleca

REKLAMA