Spis treści
- Malinowa chmurka
- Wersja z kremem
- Na kruchym spodzie
- Jakie owoce zamiast malin?
- Jak ją zrobić w formie deseru?
Tradycyjny przepis na malinową chmurkę
Składniki:
Na galaretkę:
- 500 g świeżych malin
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- Szklanka cukru
Na krem:
- Opakowanie śmietanki kremówki
- Pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Na bezę:
- 5 białek
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Na wstępie zrób biszkopt. Ubij dokładnie białka na sztywną pianę.
- Wsyp cukier i kolejno po jednym żółtku.
- Na koniec wsyp partiami przesianą mąkę. Całość wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
- Przełóż do kwadratowej lub okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru. Wystudź ciasto.
- Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
- Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Przełóż na puszysty biszkopt. Krem zrób z ubitej śmietanki kremówki z cukrem i sokiem z cytryny.
- Ubijaj przez około 3 minuty, aby był gęsty. W mikserze ubij białka na sztywno razem z cukrem.
- Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w 140 stopniach Celsjusza.
- Pokryj kremem masę malinową. Na wierzch ułóż pokruszoną bezę.
- Ciasto schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę lub pozostaw na całą noc.
Wersja z kremem
Składniki:
Na galaretkę:
- 500 g świeżych malin
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Na kruche ciasto:
- 2 jajka
- Kostka masła
- 2 szklanki mąki
- Szklanka cukru
Na krem:
- Opakowanie śmietanki kremówki
- Pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
- Na wstępie zrób kruche ciasto. Połącz przesianą mąkę z jajkami i zimnym masłem.
- Ugnieć szybko, aby nie ogrzewać zbyt długo masy w dłoniach.
- Uformuj kulę lub placek i zawiń w folię spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
- Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Przełóż na rozwałkowany placek kruchego ciasta.
- Krem zrób z ubitej śmietanki kremówki z cukrem i sokiem z cytryny.
- Ubijaj przez około 3 minuty, aby był gęsty. Pokryj kremem masę malinową.
- Ciasto schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę lub pozostaw na całą noc.
Na kruchym spodzie z budyniem
Składniki:
Na galaretkę:
- 500 g mrożonych lub świeżych malin
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
- Skórka z cytryny
Na kruche ciasto:
- 2 jajka
- Kostka masła
- 2 szklanki mąki
- Szklanka cukru
Na budyń:
- 2 opakowania proszku budyniowego
- Pół szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
Na bezę:
- 5 białek
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Na wstępie zrób kruche ciasto. Połącz przesianą mąkę z jajkami i zimnym masłem.
- Ugnieć szybko, aby nie ogrzewać zbyt długo masy w dłoniach. Uformuj kulę lub placek i zawiń w folię spożywczą.
- Włóż do zamrażalnika na 30 minut. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
- Ostudź i do lekko tężejącej włóż maliny. Rozwałkowany placek kruchego ciasta piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudź i przełóż lekko tężejącą galaretkę wymieszaną z owocami.
- Budyń rozpuść w mleku i zagotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Wsyp cukier i wymieszaj.
- Na koniec połącz z masłem do uzyskania lśniącej powłoki.
- Po wystudzeniu nałóż na wierzch galaretki. Włóż do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Jakie owoce sprawdzą się zamiast malin?
W zależności od upodobań oraz dostępności możesz wymienić maliny na truskawki, jeżyny, jagody, borówki lub agrest. Wszystkie miękkie i dojrzałe owoce o dużym miąższu takie jak: mango, brzoskwinia lub nektarynka również sprawdzą się w tym przepisie.
Wystrzegaj się owoców o dużej zawartości wody – melonów lub arbuzów. Pamiętaj, aby galaretki nie łączyć z kiwi lub ananasem – ze względu na zawarte w nich kwasy deser nie stężeje.
Jak ją zrobić w formie deseru?
Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie malinowej chmurki w tradycyjnej wersji, wystarczy zrobić deser, który nie odbiega od pełnowymiarowego oryginału!
fot. Adobe Stock
Deser w pucharkach
Składniki:
- Opakowanie biszkoptów
- Opakowanie galaretki malinowej
- 250 g malin świeżych
- Opakowanie kremówki
- ¼ szklanki cukru
- 3 białka
Przygotowanie
- Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody niż podana na opakowaniu.
- Przełóż do miseczek i ostudź. Lekko tężejącą połącz z malinami i odstaw.
- Biszkopty pokrusz na mniejsze kawałki i ułóż na dno pucharka.
- Zalej wodą z cukrem lub zaparzoną wcześniej herbatą.
- Połóż warstwę galaretki z owocami. Ubij kremówkę z cukrem przez około 3 minuty. Przełóż do deseru.
- Na koniec ubij na sztywno białka z cukrem i rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
- Pokruszoną bezę ułóż na wierzch.
- Schłodź przynajmniej przez 30 minut.
Zobacz też:
Najlepszy przepis na nalewkę z malin Szybki deser z malinami, który zrobisz w kilka chwil