Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis

Kopiec kreta ma kremowy środek i pyszny kakaowy spód. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 25 minut, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Urszula Wilczkowska / 24.01.2020 16:59
DRUKUJ PRZEPIS
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g ciastek czekoladowych z kremem, tzw. markiz,
  • 70 g rozpuszczonego masła,
  • 6 bananów, pokrojonych wzdłuż,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 90 g czekolady, startej na drobnych oczkach,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:

Kopiec kreta to błyskawiczne ciasto, które zawsze się udaje. Nasze ciasto robi się na spodzie z ciasteczek z nadzieniem, dzięki czemu jest jeszcze szybsze i pyszniejsze. Jeśli szukasz innych przepisów na proste ciasta bez pieczenia, sprawdź też nasze tiramisu z malinami.

Jak przygotować kopiec kreta? Będziesz potrzebować do tego formy do tarty lub tortownicy o średnicy ok. 23 cm.

  1. 350 g ciastek zmiksuj na drobny piasek. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i przełóż na formy.
  2. Rozłóż masę na całym dnie i porządnie ugnieć. Włóż na 20 minut do lodówki.
  3. Banany obierz, pokrój i skrop cytryną. Ułóż na spodzie z ciasteczek.
  4. Kremówkę i mascarpone ubij na sztywno. Ubij z cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i startą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na spód z bananami.
  5. Zmiksuj resztę ciasteczek i posyp górę ciasta. Schłodź kopiec kreta porządnie w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na proste ciasta i słodkie przekąski:
Kruche rogaliki z marmoladą
Ciasto wiewiórka
Ciasto francuskie z jabłkami
Szarlotka na kruchym cieście
Ptysie z kremem czekoladowym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)