Składniki:
- 600 g ciastek czekoladowych z kremem, tzw. markiz,
- 70 g rozpuszczonego masła,
- 6 bananów, pokrojonych wzdłuż,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 90 g czekolady, startej na drobnych oczkach,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Kopiec kreta to błyskawiczne ciasto, które zawsze się udaje. Nasze ciasto robi się na spodzie z ciasteczek z nadzieniem, dzięki czemu jest jeszcze szybsze i pyszniejsze. Jeśli szukasz innych przepisów na proste ciasta bez pieczenia, sprawdź też nasze tiramisu z malinami.
Jak przygotować kopiec kreta? Będziesz potrzebować do tego formy do tarty lub tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
- 350 g ciastek zmiksuj na drobny piasek. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i przełóż na formy.
- Rozłóż masę na całym dnie i porządnie ugnieć. Włóż na 20 minut do lodówki.
- Banany obierz, pokrój i skrop cytryną. Ułóż na spodzie z ciasteczek.
- Kremówkę i mascarpone ubij na sztywno. Ubij z cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i startą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na spód z bananami.
- Zmiksuj resztę ciasteczek i posyp górę ciasta. Schłodź kopiec kreta porządnie w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na proste ciasta i słodkie przekąski:
Kruche rogaliki z marmoladą
Ciasto wiewiórka
Ciasto francuskie z jabłkami
Szarlotka na kruchym cieście
Ptysie z kremem czekoladowym