Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 25 dag mąki
- 7 jajek
- szklanka wody
- masło do formy
- sól
Na krem:
- 2 jajka
- 30 dag cukru pudru
- 15 dag mąki
- 40 dag masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 l mleka
- cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić karpatkę!
- Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli, dosyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się szkliste.
- Zdejmij z ognia i do lekko ostudzonego ciasta wbijaj kolejno po jajku.
- Starannie wymieszaj mikserem.
- Prostokątną formę o wymiarach 24 na 40 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź w niej ciasto.
- Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni C.
- Przygotuj krem: jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
- Zalej gotującym się mlekiem, mieszając.
- Wystudź pod przykryciem.
- Utrzyj masło i porcjami dodawaj do niego krem. Wstaw do lodówki.
- Upieczone ciasto przekrój na pół.
- Na jednym płacie rozsmaruj masę i przykryj drugim.
- Posyp cukrem pudrem.