Składniki:
Spód:- 10 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki kakao
- 3 dag rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady
- żółtko
- 5 dag cukru pudru
- 15 dag płatków migdałowych
- skórka otarta z pomarańczy
- 25 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- czubata łyżka brązowego cukru
- szklanka kremówki
- płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
1. Z podanych powyżej składników na spód zagnieć ciasto.
2. Wylep nim formę o średnicy 24 cm.
3. Ciasto chłodź przez 60 minut.
4. Przykryj pergaminem, wsyp groch dla obciążenia.
5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
6. Po upływie 15 minut papier i groch usuń, piecz jeszcze przez 5 min.
7. Migdały upraż, ostudź.
8. Kremówkę podgrzej z cukrem, przyprawą do piernika i skórką.
9. Wsyp czekoladę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.
10. Migdały wymieszaj z masą i rozprowadź na cieście. Chłodź przez 4 godziny.
Przepis z "Pani domu"
2. Wylep nim formę o średnicy 24 cm.
3. Ciasto chłodź przez 60 minut.
4. Przykryj pergaminem, wsyp groch dla obciążenia.
5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
6. Po upływie 15 minut papier i groch usuń, piecz jeszcze przez 5 min.
7. Migdały upraż, ostudź.
8. Kremówkę podgrzej z cukrem, przyprawą do piernika i skórką.
9. Wsyp czekoladę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.
10. Migdały wymieszaj z masą i rozprowadź na cieście. Chłodź przez 4 godziny.
Przepis z "Pani domu"